11.04.2023 13:00:00

Ahlat’ta Görülmesi Gereken Yerler

Ahlat’ta Görülmesi Gereken Yerler

 

Ahlat, Anadolu tarihi açısından en önemli noktalardan biridir. Selçuklu Devleti'nin başkentliğini yapmış olan Ahlat'ta Hristiyanlar Ermeniler ve Müslümanlar hepsi birlikte huzur içinde uzun yıllar yaşamışlar. Osmanlı Devleti'nin son dönemine kadar bu huzurlu ortam korunmaya devam etmiş. Anadolu’nun kapılarının bize açıldığı yer olarak bildiğimiz Malazgirt’te bu bölgededir. Bugün o dönemlerden bugüne kalmış birçok eseri bir arada görebiliyoruz. Camiler ve kiliselerin iç içe olduğu bu kadim şehri daha yakından tanıyalım.

 

 

AHLAT NASIL BİR YER?

 

Ahlat, Van Gölü’nün batısında, Bitlis şehir merkezinin kuzeyinde bulunuyor.  Neredeyse tüm şehir göl manzaralı diyebiliriz. 42 bin nüfuslu bu kadim şehir dışarıdan bakıldığı zaman sıradan bir Anadolu şehri gibi görünüyor. İçine girdikten sonra eserleri görüp halkıyla tanıştığınızda ise binlerce yıllık bir geleneğin izlerini görüyorsunuz. Sosyal yaşamı olarak küçük şehir kültürü ile başkent kültürünü bir arada görebiliyorsunuz.

 

 

AHLAT’TA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

 

SELÇUKLU MEZARLARI 

 

Dünyanın en büyük Müslüman mezarlığı Ahlat’ta bulunuyor. Mezarlıkta tarihi 600 ile 800 yıl öncesine dayanan mezar taşları görebiliyorsunuz. Bu mezar taşlarının her biri birçok eserde karşımıza çıkan geleneksel Selçuklu mimarisi ile işlenmiş. Mezarlıkta yöre halkının ve önemli kişilerin mezarları bulunuyor. Mezarlık alanını dolaşırken ne kadar fazla kişinin gömülü olduğunu görünce muhtemelen çok şaşıracaksınız. 

 

 

KÜMBETLER

 

Ahlat aynı zamanda Kümbetleri ile de meşhur. Şehirde 14 adet kümbet bulunuyor.  Kümbet Selçuklu anıt mezarlarına verilen addır.  Ahlat dışındaki örneklerini en fazla görebileceğiniz şehir de Konya’dır. Bu bölgede ise  kümbetler Ahlat'ın dört bir yanına yayılmış durumdadır.  Şehirdeki bütün kümbetleri gezmeniz için mutlaka arabanız olmalı. Yürüyerek gezemeyeceğiniz kadar mesafeleri bulunuyor. Kümbetlerin mimari açıdan en çok değerli görüleni ise Emir Bayındır Kümbeti’dir. Her biri aşağı yukarı aynı mimaride olan kümbetlerin hepsi o bölgeden çıkarılan ve bir tür volkanik tüf olan ve “Ahlat Taşı” olarak bilinen andezit ile inşa edilmiş. Bu taşların renkleri ise kızıl ve kahverengi tonlarındadır. 

 

 

HARABE ŞEHİR

 

Selçuklu mezarlarından sonra gezebileceğiniz diğer bir nokta buraya çok da uzak olmayan harabe şehirdir. Harabe şehir denmesinin sebebi Neolitik çağdan kalmış yapıların bulunmasıdır. Şehrin içerisinde daha sonra Hristiyanların kullanmış olduğu ibadethane bölümleri de bulunuyor. Bazı bölümlerin duvarlarında ise özel dini motifler bulabiliyorsunuz. Harabe şehrin girişinde ise Bayındır Köprüsü denilen bir de tarihi Selçuklu köprüsü bulunuyor.

 

 

KALEİÇİ

 

Ahlat bir başkent olarak göle nazır yapılmış olan bir kaleye sahip. Ahlat Kalesi'nin önemli bir kısmı yıkılmış olsa da bölgeyi çevreleyen surlardan sağlam kalan yapılar halen ayaktalar. Surlardan giriş yapılan bölgenin içerisinde yaşam ise halen devam ediyor. Kaleiçi'nde halen aktif olan tarihi iki adet de cami yer alıyor. İskenderpaşa ve Kadı Mahmut Camileri Kaleiçi'nin en önemli tarihi parçaları olarak ziyaretçilerini bekliyor

Kadı Mahmut Caminin ise bölgede ayrı bir anekdotu bulunuyor. I. Dünya savaşı sırasında bölgeye kadar gelmiş olan Ruslar caminin arka kısmındaki bölümü eczane olarak kullanmışlar. Caminin olduğunu noktaya ulaştığınızda duvardaki Rusça eczane yazısını görebilirsiniz.


 

TÜRK OBALARI 

 

Ahlat’ın bugünlerde en çok adının anıldığı olay bölgede kurulmuş olan Türk obaları ve Cuhurbaşkanlığına ait saraydır. Türk obalarının bulunduğu yer aynı zamanda Uluslararası Avrasya Kültür ve Sanat Festivali Malazgirt anma etkinliklerinin de yapıldığı yerdir. Ahlat şehir girişinin güneyinde bulunan Çarho Mesire alanı millet bahçesinde bölgenin tarihini anmak ve eski gelenekleri yaşatmak ve tanıtımını sağlamak için her yıl birçok etkinlik düzenlenmekte. 

 

 

NAZİK GÖLÜ

 

Nazik Gölü Ahlat'taki birkaç gölden biridir. Özellikle kış dönemi Nazik Gölü'ne giderseniz gölü donmuş olarak buluyorsunuz. Son zamanların en popüler aktivitelerinden biri olan donmuş gölde balık tutma işini burada da yakalama şansınız bulunuyor. 

 

 

NEMRUT KRATER GÖLÜ

 

Nemrut Krater Gölü Ahlat ile Tatvan arasında kalan bölgede bulunuyor.  Nemrut Krater Gölü'ne gidiş için birçok alternatif olsa da en çok kullanılan istikamet Tatvan kavşağından gidilen yoldur. Ülkemizin en popüler krater göllerinden biri olan Nemrut’ta her yıl birçok doğasever doğa yürüyüşlerine ve kamp etkinliklerine katılıyor. Eğer bölgede yeterli vaktiniz var ise mutlaka ziyaret etmenizi tavsiye ediyoruz. Bölgeye kışın ulaşımın ise oldukça zor bazen de imkansız olduğunu hatırlatmak gerek. Ahlat şehir merkezinden bölgeye yaklaşık 1 saat gibi kısa bir sürede ulaşabiliyorsunuz.

 

 

AHLAT’TA BULUNAN İMKANLAR

 

Ahlat konaklama açısından oteller ve misafirhanelerle gelen misafirlerini ağırlayacak kapasiteye sahip bir durumda. Konaklama noktaların büyük bir kısmı şehir merkezinde ve göl kıyısında bulunuyor. 

 

 

Ahlat'ta yeme içme için de birçok alternatif bulunuyor. Yöre yemekleri her ne kadar zengin olsa da  birçoğu evlerde yapılıyor. Dışarıda yiyebileceğiniz en güzel şeylerden biri de Kavurmacı Bülent Usta’da kavurma yemektir. Ahlat kavurma konusunda oldukça iddialı bir bölge. Yöresel yemeklerden bazılarını tatmak isterseniz de en iyi adres  “Hünerli Eller “ lokantasıdır. 

 


 

Ahlat denilince akla gelen diğer şey ise “baston” imalatıdır. Ülkemizden dünya devletlerine hediye olarak gönderilen bastonların hepsi Ahlat’taki ustaların ellerinden çıkıyor. Özellikle “Selçuklu Baston” yüzyıllardır süregelen bir aile geleneği olarak baston üretiyor. Gelenek ailede sürekli olarak yeni nesile aktarılıyor. 

 

 

AHLAT’A NASIL GİDİLİR?

 

Ahlat’a karayolu ile gitmek oldukça kolay. Bölge Van’a kadar uzanan yol üzerinden kısa bir sapma ile herhangi bir zorlu yola girmeden ulaşılabilir düzeyde. Bölgeye alternatif ulaşım yolu ise trenledir. Van Gölü Ekspresini kullanarak Ahlat şehir merkezinin yarım saat güneyindeki Tatvan ilçesine ulaşabiliyorsunuz. Ankara’dan kalkan bu tren yaklaşık 26 saatte buraya ulaşıyor. 


 

Bölgeye hava yoluyla gelmek için ise tüm alternatifler biraz uzakta kalıyor. Ahlat’ın çevresindeki Van Ferit Melen havalimanı 2.5, Batman havalimanı ise 3 saat mesafede yer alıyor. 

 

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 7312
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.