21.11.2022 20:20:00

Balıkesir'de Gezilecek Yerler

Balıkesir'de Gezilecek Yerler

Ayvalık, Cunda gibi tatil beldeleriyle akıllara kazınan, aynı zamanda şifalı kaplıcalarıyla Türkiye’nin en önemli sağlık turizmi merkezlerinden biri haline gelen Balıkesir, her yıl yüz binlerce yerli-yabancı misafirini ağırlayan yaz tatilleri ve kültür turları için en önemli şehirlerimizden biridir. Biz de sizler için keyifle okumalık bir Balıkesir gezi listesi hazırladık...

Altınoluk

Altınoluk

Altınoluk, merkeze 90 kilometre uzaklıkta yer alıyor. Alp Dağları’ndan sonra oksijen seviyesinin en yüksek olduğu ikinci yer olarak bilinen Altınoluk’un havası, akciğerlerimizi yeniliyor, nefes kalitemizi arttırıyor diyebiliriz. Mitolojik hikayelerde bile geçen beldenin kuzeyinde Kaz Dağları, güneyinde ise Ege Denizi bulunuyor. 7 tane mavi bayrak sahibi plajıyla beldede tatilinizin en güzel deniz keyfini çıkarabilirsiniz. Güneş batınca sahil kenarındaki eşsiz manzaralı restoranlarında taptaze deniz mahsullerinin tadabilir, güne başlarken temiz havasında sahil yürüyüşü yapabilirsiniz.

Şeytan Sofrası

Şeytan Sofrası

Volkanik lavlardan oluşan, şeytanın ayak izleri olarak bilinen ayak izleriyle hafızalarda yer edinen yüksek bir tepede bölgeye hâkim bir konumda bulunan Şeytan Sofrası hem ismiyle hem hikayesiyle herkesin merak ettiği ve Balıkesir’in en çok ziyaret edilen noktalarından biridir. İsmini gün batımının kızıllığında şeytanların taş masada oturup sohbet ediyorlarmış gibi görünen gölge oyunlarından alan tepe, doğa yürüyüşçülerinin ve fotoğrafçıların da gözdesi. Balıkesir’e gelmişken Şeytan Sofrasını ziyaret etmeden ve birbirinden güzel manzara fotoğrafları çekmeden bölgeden ayrılmayın.

Marmara Adası

Marmara Adası

117.8 kilometrelik alana sahip ada Türkiye’nin en büyük ikinci adasıdır. Adada Kole Plajı, Şifalı Su Plajı, Çınarlı Plajı gibi yaz sezonlarının gözde plajları bulunmaktadır. Kano, balıkçılık, yelken, dağ bisikleti, dalış gibi birçok aktivite imkanı da sunmakta olan ada, lokantaları ve çay bahçeleri gibi çeşitli konfor alanları ile, yerli ve yabancı turistlerin vazgeçilmezi adeta.

Kaz Dağı Milli Parkı

Kaz Dağları Milli Parkı

Tarih boyunca birçok uygarlığa ev sahipliği yapmış olan dağ, antik dönemlerde İda Dağı olarak da bilinmektedir. Mitolojiye göre ilk güzellik yarışmasının hatta Afrodit’in bu yarışmada güzelliği tescillenen bir tanrıça ilan edilmiş olduğu söylenmektedir. Sık ağaçların oluşturduğu ormanları, Hasan Boğuldu ve Sütüven şelaleleri, termal sularıyla oldukça meşhur olan Kaz Dağının mutlaka gezip görülmesi gereken yerlerden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Cunda Adası

Cunda Adası

Ayvalık ilçesinin 23 adasından biri olan Cunda; masmavi denizi, altın sarısı kumsalıyla Balıkesir deyince ilk akla gelen yerlerden biridir. Şarkılara konu olan Arnavut kaldırımlarında yürüyebilir, adada bulunan restoranlarda her çeşit deniz ürününü tadabilirsiniz. Doğal güzelliğiyle, mimarisiyle sizi kendine hayran bırakacak Cunda’dan ayrılmak istemeyecekseniz. Adanın tarihi dokuları sizi geçmişe götürebilir bizden söylemesi.

Edremit

Edremit

Balıkesir’in en sevilen ilçelerinden biri olan Edremit, Kaz Dağlarını gören manzarası, temiz havası, şifa kaynağı kaplıcaları, ihtişamlı şelaleleri, kamp ve plaj alanlarıyla her yıl yoğun ilgi görüyor. Siz de Kazdağı Milli Parkı’nda yürüyüşler yapabilir, müthiş manzarasında panoramik fotoğraflar çekebilir, unutulmaz bir gezi deneyimi yaşayabilirsiniz.

Bandırma

Bandırma

150.000 nüfusu ile şehrin en büyük üçüncü ilçesi konumundaki Bandırma hem doğal güzellikleri hem de tarihsel yapısıyla yoğun ilgi görüyor. Türkiye’nin en önemli arkeoloji müzelerinden biri olan Bandırma Arkeoloji Müzesi, Marmara’nın en bilinen antik kentlerinden biri olan Kyzikos Antik kenti, Türkiye’nin en büyük milli parklarından biri olan Manyas Gölü Kuş Cenneti Milli Parkı’na ev sahipliği yapan ilçede birbirinden güzel anı biriktirebilir, turunuzu Bandırma ilçesi ile taçlandırabilirsiniz.

Aşıklar Tepesi

Adından da anlaşılacağı üzere burası çiftlerin en çok ziyaret ettiği nokta. Romantizm odaklı tatillerin gözdesi olan Aşıklar Tepesi, Ayvalık ilçe merkezine sadece 8 kilometre uzaklıkta bulunuyor. Yapısal olarak bölgenin yöresine ait taş mimarili yel değirmeninin çevresinde bulunan kır bahçesinde verilen molaların tadı bir başka oluyor açıkçası. Burada hem ada manzarasının tadını çıkarabilir hem de çay eşliğinde günün yorgunluğunu üzerinizden atabilirsiniz.

Çınarlı Köyü

Çınarlı Köyü Gönen

Gönen ilçesinde 8 kilometre uzaklıkta bulunan Çınarlı Köyü, zeytin ve meyve ağaçlarıyla doğal atmosferini koruyan en sevilen köylerden biri Balıkesir’de. Sakinlerinin çoğunluğu Çerkezlerden oluşan köy; organik ürünleriyle, temiz havasıyla, geleneksel Çerkez mutfağıyla gastronomi ve köy gezginlerinin sevilen adresi. Asırlardır varlığını sürdüren çınar ağaçlarının altında bu muazzam atmosferin tadını çıkartmak ve Çerkez yemeklerinin eşsiz lezzetini tatmak için Çınarlı Köyüne mutlaka uğrayın.

Zağnos Paşa Camii

Diğer adıyla Balıkesir Ulu Camii, şehir merkezinden yürüyerek ulaşabileceğiniz Kare Sokak üzerinde bulunan Balıkesir’in en önemli tarihi yapılarından biri. Cami, Fatih Sultan Mehmet’in vezirlerinden Zağnos Paşa tarafından bir külliye olarak 1641 yıllında inşa edildi. Zağnos taş mimarisi ve günümüze dek ayakta kalmayı başaran cami ve türbeleriyle yalnızca Balıkesir’in değil aynı zamanda Türkiye’nin de en beğenilen camilerinden biri.

Ayışığı Manastırı

17. yüzyıl yapımı manastır, Cunda Adasının en çok ziyaret edilen meşhur manastırlarından biri. Adanın en uç noktasına Aynaroz keşişleri tarafından imşa edilen yapı, hemen önündeki koy ve eşsiz manzarasıyla görenleri kendine haran bırakıyor. Adından da anlaşılabilceği gibi ayışığı manzarasıyla ünlü bu manastırı gece tekne gezileriyle mutlaka görmenizi tavsiye ederiz.

Balıkesir Kuva-yi Milliye Müzesi

1996 yılında ziyarete açılan müzede Mustafa Kemal Atatürk ve eşi Latife Hanım’ın balmumu heykelleri, kurtuluş savaşı döneminin kahramanlarının kişisel eşyaları, savaşta kullanılan kılıçlar, silahlar, döneme ait üniformalar; madalyalar ve birçok tarihi belge bulunuyor. Ayrıca şehrin çevresinde yapılan arkeolojik kazılarda çıkarılan etnografik eserler de müzede sergileniyor. Yöreye özgü taş ve ahşap yapılı mimarisiyle dikkatleri üzerine çeken müzeyi, hafta içi her gün ücretsiz olarak gezebilirsiniz.

Sevim ve Necdet Kent Kitaplığı

İş adamı Rahmi M. Koç tarafından restore edilen ve mübadele döneminde Agios Yannis Kilisesi olarak da bilinen yapı, 2007 yılında ziyarete açıldı. Adını emekli büyükelçi Necdet Kent ve eşi Sevim Hanım’dan alıyor. İçerisinde bulunan 1300’den fazla kitap koleksiyonu bulunan kütüphane, eski Agios Yannis Kilisesi’nin ilginç mimarisini taşırken iç mekân süslemeleri ve dokularıyla da oldukça ilgi çekici. Siz de pencerelerinden Midilli Adası’na bakan yapının dayanılmaz manzarasının keyfini çıkartırken bir yandan da kilise atmosferinde tarih kitaplarını inceleyebilirsiniz.

Taksiyarhis Anıt Müzesi

Taksiyarhis Anıt Müzesi

Balıkesir’in en sık ziyaret edilen turistik ilçelerinden Ayvalık’ta yer alan bölgenin ilk kilisesi olarak da anılan Taksiyarhis Kilisesi, 2012 yılında restorasyona uğrayıp müze haline gelerek ziyarete açıldı. Klasik mimarisiyle oldukça etkileyici görünen kilise Mareşal Fevzi Çakmak Caddesinde bulunuyor. Hz. İsa’nın yaşamını anlatan mermer ikonalar, altın süslemeli oymalar ve kabartmalar ile ziyaretçilerini adeta büyüleyen yapı çarpıcı iç mekân tasarımızla bizce de kesinlikle görülmeye değer.

Balıkesir Saat Kulesi

Balıkesir Saat Kulesi

Balıkesir’in simgesel yapılarından biri olan saat kulesi Giritli Mehmet Paşa tarafından 1827 yılında yaptırılıp, 20 metre yüksekliğinde inşa edilmiş. Beş katlı olarak tasarlanan yapı aynı zamanda ünlü Galatasaray Kulesi’ne de mimari açıdan fazlasıyla benzetilmektedir. Balıkesir Saat Kulesi klasik Osmanlı mimarisinin en güzel örneklerinden ve bölgenin önemli buluşma noktalarından biri olup kuşkusuz görülmesi gereken yapıların başında geliyor.

 

 

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 7835
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.