23.05.2023 21:55:00

Dalyan Nasıl Bir Yer

Dalyan Nasıl Bir Yer

Ülkemizde birçok doğa harikası görebiliyoruz fakat bunlar içinde Dalyan ve çevresinde gördüğümüz güzellikler her şeyin ötesine geçiyor. Böylesine büyük ve eşsiz bir doğal güzellik ve tarihin buluşması insana ülkesini yeniden sevdirebiliyor. Diğer turizm bölgeleri gibi sahilin hemen yanı olmayan Dalyan bölgesi turizm açısından diğer yerlerden daha az ilgi görse de buraya bir şekilde yolunu düşürmüş olan kişiler de Dalyan’ı dilinden düşürmüyorlar.

 

 

DALYAN NEREDE VE NASIL BİR YER?

 

Dalyan’a gitmeden buraları tanımak istiyorsanız bu yazı şehrin aurasını sizlere anlatacaktır. Muğla ilinin Ortaca ilçesine bağlı olan Dalyan’a, karayolu ile gidecekseniz, Marmaris-Fethiye yolu üzerinden içeriye girerek ulaşabilirsiniz. Anayoldan yaklaşık yarım saat içeriye doğru giderken beklentiniz oldukça düşüyor. Havayolu kullanmak isterseniz de Dalaman havalimanının şehre olan uzaklığı 35 kilometredir. Havalimanından Ortaca ve oradan da Dalyan’a aktarma yapmanız gerekiyor. Ana yoldan şehre girdiğinizde bütün Ege-Akdeniz’in tüm sahil kasabalarından farklı bir noktaya ulaşmış olacaksınız. Bir bakmışsınız karşınızda çim yeşili bir tatlı su, sakin bir atmosfer. Bu bölgenin hem içinde hem dışında bir noktayı ziyaret etmek isterseniz Dalyan tam size göre.

 

 

DALYAN’DA GEZİLECEK YERLER

 

DALYAN ŞEHİR MERKEZİ

 

Dalyan’da doğa harikası olarak görülecek yerlere geçmeden önce size konaklamayı düşünürsünüz diye şehir merkezini ilk olarak anlatmak istedik. Genel olarak sakin yapıdaki şehir yaz döneminin yoğunluğuyla hareketlenmeye başlıyor. Merkez trafiğinin çoğu sokakta tek yönlü ilerlemesinin biraz sorun olabileceğini hatırlatmak istiyoruz. Güzellik ise sonra başlıyor. Küçük Dalyan kasabası sizi tüm butikliği ile Dalyan Boğazı adı verilen ve Köyceğiz gölü ile Akdeniz’i birbirine bağlayan suyun kenarında sizleri karşılıyor.

 

 

Boğazın hemen yanındaki kısa parkurda birçok restorant bulunuyor. Bu parkuru tamamlarken de karşıdan gözünüze Kaunos Kral mezarları çıkıyor. Uzaktan görebildiğiniz en iyi nokta da burası oluyor çünkü yanına gitme şansınız ne yazık ki yok. Kral mezarlarına nazır nehir ve sazlıkların yanından yürüdükten sonra merkezi dolaşmaya çıktığınızda birçok konsept ve standart kafeler sizleri karşılıyor. Hepsinin toplu olduğu bir yer olmadığını da ekleyelim.

 

 

Şehir merkezinde yeme içme oldukça pahalı. Özellikle ucuz olur diye gittiğiniz küçük işletmelerdeki fiyatlar piyasanın neredeyse iki katı. Bu bölgede bir şey yiyip içmeden mutlaka fiyatını sorun. Çünkü sormadan yerseniz biraz midenize oturabilir. Böylesi güzel bir noktada kazıklanıp huzurunuzun kaçması en son istenecek şey.

 

DALYAN TURU

 

Dalyan aslında bölgede oluşmuş olan coğrafi yapının adıdır. Göl, suyunu bir gidegen aracılığı ile denize ulaştırırken menderesler oluşturması ardından bu menderesler arasındaki adaların da suyun altında kalıp bölgesel sazlık adacıkları olarak uzaması ile o nadir doğal görüntü ortaya çıkmış. Dalyan’ın bu bölgesini gezmek Hatay’a gidip künefe yemek gibi bir şey. Bu sebeple mutlaka yapmadan dönmeyiniz ve tercihen gün batımı saatlerini seçin.

 

 

Dalyan turunuz yaklaşık 1.5 saat sürüyor. Merkezde bulunan teknelerden birine atlayıp çıktığınız yolculuğunuzda durgun suların içerisinden size vuran yansımaları seyrediyorsunuz. Bu adacıklardan geçtikten sonra denize döküldüğü noktayı görüp ardından iskeleye geri dönüyorsunuz. Fiyatlar ise yüksek fakat buna değiyor. 

 

 

İZTUZU PLAJI

 

İztuzu Plajı, doğal güzellik olan Dalyan’ın diğer ucunda bulunuyor. Buraya gitmek ise iki şekilde mümkün. Gün içerisinde tekne ile gidip ardından tekne ile boğazdan geri dönebilirsiniz fakat bu biraz maliyetli bir hizmet. Karayolu ile giderseniz de merkezden İztuzu’na dolmuşlar kalkıyor. Bu dolmuşlar günde 3 kez kalkıyor falat yazın ara seferler eklenebiliyor, gitmeden önce mutlaka yerel noktalardan bilgi almalısınız. 

 

 

İztuzu Plajının giriş ücreti yok fakat otopark için ücret alınıyor. Sahil başından sonuna yürüyerek gitmek için oldukça uzun. Bu sebeple bölgedeki nadir kumsallardan biri olan sahile gelip yürümek yerine yüzmeye odaklanıyor çoğu misafir. Otopark kısmından çıktıktan sonra karşınıza bir işletme geliyor. Burada yeme-içme, wc ve duş imkanlarından faydalanabiliyorsunuz. Ayrıca işletmenin ön tarafında uzanan sahil kısmında şezlong ve şemsiye de kiralama imkanınız bulunuyor. 

 

 

Sahilin bulunduğu bölgedeki kalış süreniz kısıtlı çünkü burası aynı zamanda caretta-caretta kaplumbağalarının da yaşam alanı. Onların sahile geri dönüş saatlerinden sonra plaja giriş tamamen yasak. Bu arada su içerisinde de yüzerken kaplumbağalardan görme şansınız oldukça yüksek. Hatta agresif birine denk gelirseniz sizi ısırma ihtimali olduğunu da bilmelisiniz.

 

 

SARIGERME PLAJI

 

Sarıgerme Plajı, İztuzu’ndan sonra buradaki ikinci kumsal plaj  olma özelliğine sahip.Dalyan merkezine olan mesafesi ise 25 km olup yaklaşık yarım saat sürmekte. Dolmuşlarla ise 50 dakikaya gidebilmektesiniz. Giriş ücreti bulunmayan plajın içerisinde şezlong ve şemsiye kiralayabileceğiniz bir de işletme bulunuyor.


 

KAUNOS ANTİK KENTİ

 

Kaunos Antik Kentini görmek istiyorsanız sizler için bir kısa yol mevcut. Eğer burayı görmek için yol tarifi alırsanız tüm Köyceğiz gölünü dolaşmanızı söyleyecektir fakat buna hiç gerek yok. Dalyan’dan hemen karşıya aynı anda birkaç araç alabilen küçük bir feribot mevcut. Cüzi bir ücret karşılığında karşı kıyıya geçtikten sonra yaklaşık  15 dakika içerisinde kente ulaşabiliyorsunuz.

 

 

Kaunos kenti gerçekten de görülmeye değer güzellikte bir antik kent. Girişe geldiğinizde bilet gişesinden önce büyük bir yapı olan Roma Hamamı geliyor karşınıza fakat içine girmek yasak. Ardından bilet gişesine geliyorsunuz. Kaunos’un giriş ücreti 14 lira olup müzekart ile ücretsiz girebiliyorsunuz. 

 

 

Şehrin hikayesi, Apollon’un oğlu Karia kralı Miletos’un iki oğlu olan Kaunos ve Biblis arasında bir anlaşmazlık yaşanır. Kral, oğlu Kaunos’u ülkesinden kovunca, o da sevenleri ile birlikte kaçarak buraya yerleşir. Onunla gelen Biblis ise bu olaylar karşısında çok üzülür ve  burada bulunan yüksek tepenin üzerine çıkar ve kendini aşağı atar. Bu esnada onu göre Nympeler (su perileri) onu bir pınara dönüştürür ve o pınar bugün gördüğümüüz Dalyan’dır. 

 

 

Kaunos’un bulunduğu yerde bir de kilise bulunuyor. Kubbeli kilise adı verilen kilisenin yan duvarları bulunuyor. M.S. 6. yüzyılda yapılmış olan kiliseden geri kalanlar yine de oldukça belirgin. Arka bahçesinde ise bir yer mozaiği bulunuyor.

 

 

Kiliseden çıktıktan sonra karşınıza tiyatro geliyor. Tiyatronun 5 kişilik kapasitesi ve 2 büyük girişi bulunuyor. Daha çok Anadolu dönemi mimarisiyle güneybatıya dönük planda inşa edilmiş  olan tiyatronun en ayırıcı özelliklerden biri de dönebilen bir sahne tasarımı olmasıymış. Tarihi kayıtlarda olan bu bilgiden günümüze herhangi bir görsel kalmamış durumda.

 

 

Şehir oldukça büyük ve gez gez bitmiyor. Tiyatrodan geri dönerken açılı olarak yapılmış olan dairesel bir yapı bulunuyor.  Burasının astronomi ile ilgisi olduğu düşünülmekte.

 

 

Kentin bir de aşağı kısmı var. Kilisenin arkasındaki kapıdan aşağı doğru taş yolu takip ediyorsunuz. İlk karşınıza gelen yapı ise bir tapınak oluyor. Dor düzeninde yapılan bu tapınak Zeus Sotheros’a adanmış.Şehrin aşağısında da ufak tefek eserlerin ve limanın üst yerleşimin bulunduğu bir bölge var. Bölge aynı zaman Apollon kutsal alanı olarak geçiyor.

 

 

DALYAN’DAKİ İMKANLAR

 

Dalyan bölgesinde konaklama alternatifleri daha çok pansiyon, apart, kiralık villa, küçük oteller ve bungalov şeklinde. Bölgedeki fiyatlar ise aşağı yukarı benzer skalada seyrediyor. Şehir merkezinde her türlü ihtiyacınıza cevap verecek işletmeler bulunuyor. Bu bölgede dikkat etmeniz gereken en önemli şey ise aşırı derece sinek olabileceği ve buna hazırlıklı olmanız gerektiğidir. Yaz dönemi ziyaretçisi iseniz sinek kovucu ve ısırma sonrası kremlerinizi yanınıza almayı kesinlikle unutmamanız.

 

Sapanca Bungalov evlerde tatil keyfi için tıklayınız.
Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 2950
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.