19.11.2022 10:40:00

Eyfel Kulesi Hakkında 10 Bilgi

Eyfel Kulesi Hakkında 10 Bilgi

Paris’in Sembolü, Demir Leydi

Her şehrin, her ülkenin bir sembolü vardır ya, malum Eyfel Kulesi sadece Paris’in veya Fransa’nın değil belki de kıta Avrupası’nın da simgesi. Hatta bir gün diğer gezegenlerdeki canlılarla turistik iletişime geçersek Dünya’nın sembolü bile olabilir. Bu efsane hakkında kısa kısa 10 bilgi paylaşalım.

1- Eyfel Kulesi’nin inşa sebebi; Paris Dünya fuarına (Paris Expo) sembol giriş kapısı arayışıdır. Düzenli organize edilen fuarın o yılı, (1887-89 yılları arasında) Fransız Devrimi’nin 100. yılına denk geldiği için, mühendis Gustava Eiffel: “Bilim ve endüstri çağının kutlanması ve devrimin yüzüncü yaş yıl anıtı olduğunu belirterek, yapıyı sembolleştirmiştir.

2- Kule, Eyfel ismini, kendi adında inşa firması olan Gustave Eiffel’den alır. Sanılanın aksine mimarı Eiffel değil, İsviçreli Maurica Koechlin’in siparişi üzerine Stephen Sauvestre’dir. İş yapandan ziyade, işi satanın adı yapıya konmuş. Bilimle paranın tarihi savaşının bir küçük yansıması.

3- Eyfel Kulesi’nin inşası  toplam 7.739.401 Frank’a mal olmuştur. Ancak açılıştan sonraki ilk 5 ayda 1,9 milyon turist ziyaret edince masrafların dörtte üçü çıkarılmıştır. Senesi dolmadan yapı kâr elde etmeye başlamıştır. Kutlamalar, turizm ve ticari deha ile gelen bir başarı öyküsü.

4- Eyfel Kulesi demirden yapılmıştır ve ağırlığı 10.000 ton civarıdır. Yapımında üç bin işçi çalışmıştır ve alınan sıkı önlemler sayesinde sadece bir kişi hayatını kaybetmiştir. Günümüzde de 7 yılda bir 25 boyacı tarafından 15 ayda boyanır. Tarih boyu Eyfel’de intihar sayısı 400’dür.

 

5- Yapımında 20 yıllık izin alınmış olan yapı sökülmesi gereken 1909 yılında yüksekliği sebebiyle Atlantik ötesi haberleşmeye imkan tanıdığından korunmuştur. Birinci Dünya Savaşı’nda Fransız orduları için önemli bir iletişim aracı olmuştur. 1925 ve 1935 yılları arasında “Citroen” tarafından billboard olarak kullanılmıştır.


 

6- 125 metre genişlik ve 125 metre derinlik ölçülerindeki Eyfel kulesi 1665 basamaklıdır, 3 katlı manzara katlarıyla birlikte 300,50 metre yüksekliktedir. Antenle birlikte 324,80 metreye ulaşır. 41 sonra New York’taki Chrysler Building yapılana kadar dönemin en yüksek yapısıydı.

7- Dönemin Parizyen sanatçıları mimarisinin rezalet olduğu ve Paris’in görsel itibarını zedeleyeceği sebebiyle yapımına karşı kampanyalar başlatmıştır. Bu konuda en bilinen hikaye İngiliz şair, sanatçı William Morris’in zamanının çoğunu Eyfel’de geçirmesi üzerinedir. Kendisine “Kule herkesten çok sizi cezbediyor” dendiğinde, “Koca Paris’te bu çirkin demir yığınını görmediğim tek yer burası olduğu için burada oturuyorum” der.


 

8- 1940 Hitler Fransa İstilası sırasında, Fransızlar tarafından tüm asansör kabloları kesilmiştir fakat istila sonrasında askerler tepesine tırmanarak Gamalı Haç bayrağını asmıştır. Hitler de üşenmemiş, yürüyerek Eyfel’in tepesine çıkmıştır. 1944’te müttefikler Paris’e yaklaşınca Hitler Eyfel Kulesi’nin ve tüm şehrin yakıp yıkılmasını emretmiştir. Dönemin Paris Valisi General Dietrich von Choltitz emre itaat etmeyerek Eyfel’in ve Paris’in diğer önemli yapılarını günümüzde görebilmemizi sağlamıştır.

 

9- Açılışından bu yana Eyfel Kulesi yaklaşık 250 milyon turist ziyaret etmiştir. Eyfel’i günümüzde yılda yaklaşık 7 milyon turist ziyaret ediyor ve dünyanın en çok ‘kazanan’ yapısı. Eyfel ziyaret saatleri 17 Haziran – 28 Ağustos arası yaz döneminde 09.00-00.00 arasında olup, kış dönemi 09.30-23.30 arasındadır. Paskalya, Noel gibi özel günler ve bahar tatillerinde gece kapanış saati uzatılır.

 

10- Eyfel Kulesi bilet fiyatları çıkılan kata ve yola göre değişir. Asansörle her kat değişik ücret merdivenlede 1 ve 2. kat değişik ücrettedir. çüncü kata merdivenle çıkılmaz. Eyfel kulesinin çevresi ücretsizdir.

Eyfel Kulesi için aşağıya favori bilginizi yorumlayabilir ve farklı tecrübelerinizle katkı sağlayabilirsiniz.

 

 

 

 

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 7175
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.