15.03.2022 12:15:00

Göksu Şelalesi

Göksu Şelalesi

GÖKSU ŞELALESİ

 

Göksu Şelalesi, ülkemizin en uzun nehirlerinden biri olan Göksu nehri üzerinde bulunmaktadır.  İç Anadolu’dan Akdeniz’e ulaşan suları çevresine hayat vermektedir. Genel olarak bozkırdan oluşan Konya ilinin en yeşil noktalarından biri olan Hadim ilçesine bağlıdır.

 

 

GÖKSU ŞELALESİ NASIL BİR YER?

 

Türkiye'deki şelaleler arasında tek bir kanaldan yüzlerce şelale varken geniş bir alandan dökülen şelale sayısı oldukça azdır. Bu nadir şelalelerimizden birisi de burasıdır. Göksu nehrinin üzerindeki bu şelalenin döküldüğü yere gelmeden önceki kısmı suyun iki farklı kaynağı olduğunu görüyoruz. Biri Göksu Nehrinin ana kolu diğeride şelalenin yakınında bulunan bir kaynaktır. Göz veya kaynar olarak da adlandırılan yerde su yer altından kaynıyor ve ardından tekrar yerin altına girerek şelaleye giden suya katılıyor. 

 

 

Turkuaz bir havuza dökülen şelale kısa bir alandan geçip tekrar dökülüyor. Ardından döküldüğü yerde cam gibi başka bir havuz daha oluşturuyor. Buradan devam ettikten sonra yüksek bir debi ile yoluna devam ediyor. Buradan sonra uzun bir yol katederek yaklaşık 5 metre genişliğinde bir yoldan Mut’un Yerköprü Şelalesine kadar uzanıyor. Aslında bu şelalenin de diğer bir adı Yerköprü şelalesi olarak bilinmekte. Birbirinden ayırmak için buraya Göksu Yerköprü Şelalesi deniyor.

 

 

GÖKSU ŞELALESİNDEKİ İMKANLAR

 

Göksu Şelalesi yalnızca bir şelaleden çok çölde vaha gibi olduğundan oldukça uğrak bir mesire alanıdır. Giriş ücreti bulunmayan alanın içerisinde kafeterya ve piknik alanları bulunmaktadır. Şelale'nin bulunduğu nokta Hadim ilçesine bağlı bulunuyor olsa da ağırlıklı olarak misafirlerin Konya’dan gelmesi ve ilçenin kaynaklarının az olması sebebiyle 2018 yılında buradaki çevre düzenlemesi Konya Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılmış. Bu düzenleme ile şelalenin oluşturduğu vadinin iki kıyısı kamelyalarla doldurulmuş. İki yaka arasındaki geçiş için ise bir asma köprü inşa edilmiş. 

 

 

Şelale bölgesinde tuvalet ve çeşme imkanı da mevcut. Giriş kısmında bulunan restoranın fiyatları ise oldukça hesaplı olup yemekleri de lezzetli. Restoranın bulunduğu yer ise tam olarak şelaleye bakıyor. Buradan aşağı indikten sonra ise şelalenin sularının geldiği kısma iniyorsunuz. Burası ise ağaçların altında doğal bir alan. Herhangi bir düzenleme olmayan noktada herkes doğaçlama bir şekilde vakit geçiriyor. Genel olarak aşırı derecede kirletilen bölgedeki temizlik çalışmaları ise yeterli gelmiyor. 

 

 

GÖKSU ŞELALESİNDE YÜZÜLÜR MÜ?

 

Göksu şelalesinde yüzmek oldukça meşakkatli bir eylem. Şelalede yüzebileceğiniz 3 nokta var diyebiliriz. İlki oldukça meşakkatli ve kaygan yoldan gidilen (yol dediğimiz doğaçlama bir gidiş) şelalenin altındaki havuz kısmı oluyor. Bu kısım restoran kısmına dönmeden aşağı indikten sonra ilk görünen su kenarındaki kayaların arasında devam edilerek gidilen bir yerdir. Oldukça dikkatli gitmenizde fayda var. 

 

 

Yer yer suya girme gereksinimi olacak bölgeye giderken sudan etkilenecek bir şey götürmemenizi tavsiye ederiz. İkinci yüzülecek yer ise suyu kenarındaki alanın tamamıdır.Bu kısımda debi yüksek olduğu için sürüklenme şeklinde bir yüzme eylemi yapılmaktadır. Son nokta ise suyun en durgun kısım olan set kısmıdır. Küçük baraja doğru gelen kısmı biraz daha sakin olduğu için burada yüzebilirsiniz. Suyun derinliği ise yaz dönemi yaklaşık 140 santimetre.

 

GÖKSU ŞELALESİNE NASIL GİDİLİR?

 

Burası Konya'nın güneydoğu bölgesinde Karaman sınırında bulunuyor. Konya yönünden buraya gelmek için Güneysınır istikametini takip etmeniz gerekiyor. Buradan sonra içeri girerek tabelaları izleyerek kolayca şelalenin bulunduğu noktaya gelmiş olacaksınız. Toplu taşıma ile bölgeye gelmek için ise Güneysınır ilçesine gidip sonrasında köy dolmuşuna binmeniz gerekiyor. Her saat kalkan bu dolmuşlar sizi şelalenin neredeyse girişine kadar bırakıyor. En hızlı şekilde Konya’ya gelmek için diğer alternatifleriniz hızlı tren ve havayoludur. Konya havalimanından direkt araç kiralayıp gitmek isterseniz yol 2 saat sürmektedir. Toplu taşımalarla aktarmaları hesaba katarsanız yaklaşık 3.5 saat sürecektir. 

 

Sapanca Bungalov evlerde tatil keyfi için tıklayınız.

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 535
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.