21.12.2022 18:35:00

Hakkari'de Gezilecek Yerler

Hakkari'de Gezilecek Yerler

İki farklı şehire sınırı olan Hakkari ilimiz Doğu Anadolu Bölgemizde bulunuyor. Özellikle de iklim koşullarının oldukça zor olması, yaşayış biçimini de etkileyen özellikler arasında. Rakım açısından çok yüksek olan şehir, muhteşem doğa güzelliklerine de ev sahipliği yapmakta. Eski bir tarihe sahip olması da zamanında pek çok medeniyete ev sahipliği yapmış olduğunun göstergelerinden birisi. Hakkari gezilecek yerler açısından zengin illerimiz arasında. Birbirinden güzel tarihi binaları ve muhteşem kültürüyle Hakkari pek çok olanağı bünyesinde bulundurmakta. Hakkari’ye gitmeden önce bu yazımızı okuyup daha detaylı bir gezi planı çıkarmanız mümkün olacak. Gelin bu doğal, tarihi ve kültürel özellikler açısından zengin olan şehrimize yakından bakalım.

Cennet- Cehennem Vadisi

Cennet- Cehennem Vadisi

Sarp dağların üzerinde yer alan bu vadi, turislerin en çok ziyaret ettikleri alanlardan birisi. Özellikle de bu vadi üzerinde 4 mevsimi hissetmek mümkün. Çiçeklerin yer aldığı vadinin üzerindeki dağlarda karı görmek de aynı zamanda olanaklı hale geliyor. Profesyonel fotoğrafçıların da en çok uğradıkları yerler arasında bulunan bu obruk mutlaka ziyaret etmeniz gereken yerler arasında. Müthiş doğasıyla herkesi tesiri altına alacak olan bu vadi, dağ sporlarına da imkan tanıyor.

Seyithan Gölü

Seyithan Gölü

Dağlarda yer alan karların erimesiyle meydana gelmiş olan bu göl, Cilo Dağı’nda yer almakta. Bölgeye ulaşımın yalnızca özel araçlarla yapılabileceğini söyleyebiliriz. Dilerseniz farklı turlara katılarak da dağı ziyaret etme imkanına sahip olabilirsiniz. Güzelliği ile büyüleyecek olan bu göl mutlaka ziyaret listenize eklenmesi gereken yerlerden birisi. Manzara eşliğinde dinlenmeniz de mümkün.

Meydan Medresesi

Osmanlı’dan kalan yapılardan birisi olan bu medrese, tüm tarihi güzelliğiyle göz önünde yer almakta. 1700’lü yıllarda yapımı tamamlanmış olan medrese, asıl olarak Selçuklu döneminden kalmıştır. Osmanlı Devleti de çeşitli restorasyon işlemlerinden geçirdikten sonra binayı medrese olarak kullanmayı tercih etmiştir. Binayı kimin inşa ettiği bilinmemekte. Düz kesme taşlarla inşa edilmiş olan medrese mutlaka görülmesi gereken yerler arasında. Ayrıca medreseye giriş için herhangi bir ücret ödenmemekte.

Urartu Mezarlığı

Yazımızın başında da Hakkari’nin çok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığını belirtmiştik. Bu medeniyetlerden birisi de Urartulardır. Hakkari’nin merkezinde yer alan ve yanlışlıkla bulunan bu yapı, M.Ö 1000’li yıllardan kalma olduğu tahmin edilen mezarlar arasında. Ayrıca mezar içerisinde resmedilmiş olan figürleri görmek de mümkün. Bulunan eserlerin de sergilendiği bu mezar, tarihe yakından bakmak isteyenler için müthiş bir fırsat. Mezarlığa girişler ücretsiz yapılmakta olup ulaşım da oldukça kolay bir şekilde gerçekleştirilebilecektir.

Kayme Sarayı

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde bulunan sarayın yapılış tarihi kesin olarak bilinmese de 1909 ile 1911 yılları arasında inşa edildiği tahmin edilmekte. Kimin yaptırdığı hakkında da yine kesin bir bilgi bulunmuyor. Kalenin üst kısmının şu anda elimizde bulunmamasının asıl sebebi de iklim şartlarıdır. İki katlı olan bu bina hem tarihi hem de doğa güzelliğini bir arada görmek isteyen kişiler tarafından tercih edilebilecek alanlardan birisi. Saraya girişler ücretsizdir.

Dev Evleri

Diğer bir ismiyle Dirheler olarak geçen bu yapı, Hakkari iline bağlı olan Yüksekova ilçesinde yer alıyor. Büyük kayalara oyulduğu için zamanla bu yerlerde devlerin yaşadığı düşünülmüş ve farklı efsaneler varyantlaşarak günümüze kadar gelmiş.

Hakkari Peri Bacaları

Hakkari Peri Bacaları

Yavuzlar Köyü sınırları içerisinde bulabileceğiniz bu doğal güzellik, volkanik patlama sonucunda oluşum göstermiştir. Çok geniş bir alanda olmayan bu yapıların sayıca fazla olduklarını söylemek mümkün. Ayrıca çevresinde yerleşim yeri de barındırılmıyor. Bu doğal güzelliği yakından görmek isteyen kişilerin mutlaka uğramaları gerekmekte. Yakından görüp fotoğraflarını çekebileceğiniz bu alan aynı zamanda turistlerin de uğrak yerlerinden birisi olarak karşımıza çıkıyor.

Şemdinli Taş Köprüsü

Şemdinli ilçesinde yer alan bu köprü 1898 yılında yapılmıştır. Nehri Köyü içerisinde bulabileceğiniz bu köprünün Şeyh Muhammed Sıddık tarafından yaptırıldığı edinilen bilgiler arasında yer alıyor. 21 metre uzunluğuna sahip olan köprüye ulaşım yalnızca özel araçlarla sağlanabilecektir.

Durankaya Yaylası

Rengarenk çiçeklere sahip olan bu yayla özellikle de ilkbahar ya da yaz mevsimlerinde mutlaka ziyaret edilmeli. Muhteşem renkteki çiçeklerin açtığı bu mevsimler ziyaret etmek için en uygun zamanlar olacaktır. Dilerseniz yayla içerisinde kamp yapabileceğiniz alanları da görebilirsiniz. Ailece piknik yapabileceğiniz yayla, keyifli vakit geçirmek adına en uygun alanlardan birisi.

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 3690
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.