20.12.2021 14:00:00

Kaz Dağları Gezi Rehberi

Kaz Dağları Gezi Rehberi

 

Kaz Dağları denilince aklımıza ilk gelen şey bol yeşillik ve temiz hava oluyor. Avrupa’nın oksijen seviyesi en yüksek noktalarından biri olan bölge Balıkesir’in Edremit ve Çanakkale’nin arasında bulunan Dede Dağı, Kaz Dağı, Eybek Dağı, Gürgen Dağı ve Kocakatran Dağı’nın olduğu bölgenin genel adıdır. Bölgenin en yüksek tepesi ise 1774 metre yüksekliğindeki Karataş Tepesidir.

 

KAZ DAĞLARI NASIL BİR YER?

 

Kaz Dağları, Edremit Körfezine bakan tepelerin yeşil gölgesi altındaki bölgenin genel adıdır. Üzerinden akan dereler o kadar fazladır ki, Homeros’un İlyada destanından bu yana halk arasında ona “bin pınarlı dağ” demiştir. Bu pınarların bazıları da birleşerek kanyonlar, şelaleler oluşturur. Yemyeşil ormanların, yaz günü dahi serin esen tepelerin arasında keşfedilecek görülecek çok fazla yer vardır. Hayatınızda çekebileceğiniz en temiz uykulardan birini burada deneyimleyebilirsiniz.

 

KAZ DAĞLARININ TARİHTEKİ YERİ

 

Kaz Dağları tarih açısından da oldukça önemli bir noktadır. Bu dağın antik dönemdeki adı İda Dağıdır. İda Dağı tarihte birçok önemli olaya da ev sahipliği yapmıştır. Homeros, İlyada destanında sürekli bu dağdan bahseder. Hikayeye göre Truva savaşı yaşanırken tanrılar savaşı bu dağın üzerinden izlemişlerdir. Diğer bir hikayeye göre de Hera, Afrodit ve Athena’nın katıldığı ve Afrodit’in seçildiği efsanevi güzellik yarışması da bu dağda yapılmıştır.

 

 

Tarihin birçok dönemine ev sahipliği yapmış olan dağın eteklerinde de birçok kent kurulmuş ve yıkılmıştır. Bu kentlerin bazıları ise Astyra, Antandros, Lamponia ve Assos’tur. Antik dönemlerdeki en önemli hikayesi olan Truva’nın bizim tarihimizle bağı yine bu dağlarla bağlantılıdır. Fatih Sultan Mehmet’İn İstanbul’u fethederken yaptırdığı gemilerin birçoğunun ağacı İda Dağından gelmiştir. Osmanlı’nın en önemli kerestecilik merkezlerinden biri bu dağdır.  Fatih’in İstanbul’u fethetmesinin ardından da Truva’nın öcünü aldık dediği rivayet edilmektedir. 



 

KAZ DAĞLARINDA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

 

Kaz Dağları geniş bir bölgenin adı olduğu için bölgedeki beldelerden ayrı ayrı bahsetmeyeceğiz. Birbirine sıralı bir şekilde uzayan bu tatil beldeleri Edremit ile başlayıp, Akçay, Altıonluk diye devam ediyorlar. Bölgedeki doğal güzellikler ise daha çok iç kesimlerdeki köylerde bulunuyorlar.

 

Kaz dağları

 

HASANBOĞULDU GÖLETİ VE SÜTÜVEN ŞELALESİ

 

Akçay’ın Kızılkeçili köyünün yaklaşık 7-8 dakika yukarısında bulunan bu yer bölgenin en turistik noktalarından biridir. Dağdan gelen çayın oluşturduğu göletin turkuaz suyu görenlerin hayranlığını kazanmaktadır. Bugün bir seyir terası ile yukarısından görebileceğiniz suyun soğukluğu ise dillere destandır. Yazın en sıcak günlerinde bile gölgelerden akarak gelen su ortalama 10 dereceyi geçmemektedir. Her ne kadar yüzmek yasak yazıyor olsa da bu suya girmek isteyenler bir şekilde girmektedir. 

 

Sütüven şelalesi ise göletin üzerinden akan derenin yaklaşık 300 metre aşağı akmasından sonra döküldüğü yaklaşık 15 metrelik bir şelaledir. İnce bir kanaldan kurtulup gelin tülünü andırırcasına aşağı dökülür. Döküldüğü yerde de ufak bir havuz oluşturup yoluna devam eder. 

 

 

Hasanboğuldu ve çevresine iki türlü gidiş vardır. İlk geliş Kızılkeçili üzerindendir. Bu bölgeden çıktığınızda dar bir otopark alanı görürsünüz. Burdan devam ettiğinizde de giriş ücreti ödeyerek alana girebilirsiniz. Diğer giriş ise Zeytinli köyünün üzerindendir. Bu yol üzerinde de şelaleden önce bilet kesilmektedir. Şelalenin hemen üst tarafında yemek yiyeceğiniz iki adet restoran bulunmaktadır. Restoran dışında lavabo hizmeti ise otopark alanında bulunmaktadır.

 



 

MEHMETALAN

 

Mehmetalan bölgesi, dağlardan akan birçok pınarın birleştiği ve su seviyesinin de yer yer yükseldiği bölgenin genel adıdır. Adını hemen yanındaki köyden alır. Bu bölge daha çok su kenarında piknik yapmak ve dere üzerinde oluşmuş olan havuzlarda yüzmek için tercih edilmektedir. Bölgede konaklama için de bazı işletmeler bulunmaktadır. Bu işletmelerde bungalov ve kamping imkanları mevcuttur. Bölgeye gidiş Zeytinli üzerinden yapılmaktadır. Zeytinli’den sonra bölgede herhangi bir imkan da bulunmamaktadır.

 


 

ŞAHİNDERE KANYONU ŞELALESİ

 

Kaz Dağının batısından akan suların oluşturduğu bu kanyon Altınoluk beldesinin hemen yukarısında yer almaktadır. Mesire alanı olarak kullanılan bölgede herhangi bir tesis bulunmamaktadır. Aracınız ile belirli bir noktaya ulaştıktan sonra patikadan yapacağınız 10 dakikalık yürüyüşle şelalenin bulunduğu noktaya ulaşabiliyorsunuz. Şelale küçük bir şelale olmasına karşın asıl güzellik hemen önünde durulan büyük bir kısmı diz hizasında olan berrak suyudur. Geniş bir havuz görünümündeki oldukça soğuktur. İçerisinde en sıcak günlerde bile belirli süreden fazla kalmak sizleri hasta edebilir. 


 

MIHLI ŞELALESİ VE GÖLETİ

 

Kaz Dağlarının Balıkesir’e bağlı en son noktasında bulunan şelale Çanakkale sınırını oluşturmaktadır. Bölge olarak da Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlıdır. Kaz Dağları bölgesinin en gözde noktalarından biri olan şelalenin çevresi genel olarak kahvaltı ve öğle yemeklerini değerlendirmek için kullanılır. Bölgede yeme içme diğer ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz bir işletme bulunmaktadır.  Şelale kayaların arasından akan kısa bir şelaledir. Bölgedeki en popüler aktivite ise önündeki gölette yüzmektedir. Şelalenin kazanının bulunduğu bölgenin ise derinliği 18 metredir. Bu soğuk dağ suyunda ve derinlikte yüzmek cesaret istemektedir. Bölgenin en güzel görüntülerinden biri de şüphesiz derenin üzerindeki taş köprüdür.

 

 

GEZİLECEK DİĞER NOKTALAR

 

Bölgede doğal güzellikler dışında da gezip görebileceğiniz çok vaktinizi almayacak bazı noktalar bulunmaktadır. Bu noktalar ise şunlardır;

  • Antandros Antik Kenti

  • Kazdağı müzesi

  • Adatepe Köyü ve Zeus Altarı

  • Akçay ve Altınoluk Sahilleri

 

 

KAZ DAĞLARI BÖLGESİNDEKİ İMKANLAR

 

Kazdağı bölgesi ülkemizin en zengin turizm merkezlerinden biridir. Konaklama alternatifleriniz, otel, pansiyon, villa, kamping, bungalov, taş ev şeklindedir. Bu bölgedenin diğer noktalara ek olarak aynı zaman da bir de kaplıcası vardır. Bölgedeki kaplıca otelleri ise Güre’de bulunmaktadır. 

 

Bölgedeki aktif turizm genel olarak yıl boyu devam etmektedir. Yerleşik nüfusu en yüksek olan bölgeler genel olarak emeklilerin tercih ettiği kıyı kısımlarıdır. Yıl boyunca hareketlilik hiç bitmemektedir. Şehir içerisinde birçok avm ve her türlü ihtiyacınızı karşılayacak işletmeler bulmanız mümkündür. Şehirdeki ulaşım ağı ise yatay bir şekilde uzanır ve her bölgenin ayrı ayrı dolmuşları vardır. Bu sebeple bindiğiniz araçları gittiğiniz yere olanlar olarak seçmeniz beklenmektedir. Bölgenin en gelişmiş kısmı ise Edremit merkezidir.

 

KAZ DAĞLARINA NASIL GİDİLİR?

 

Kaz Dağları’na karayolu ile gitmek isteyenler batıda Çanakkale, doğuda Balıkesir ve güneyde İzmir yönünden bölgeye gelebilmektedirler. Toplu taşıma ile bölgeye gelecek olanlar ise bölgede bulunan her beldenin ayrı otogarına bilet alabilmektedirler. Havayolu ile bölgeye gelmek isterseniz de Edremit Havalimanını kullanabilirsiniz.

 



 

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 5419
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.