25.10.2022 09:00:00

Midyat Gezilecek Yerler

Midyat Gezilecek Yerler

MİDYAT

 

Mardin bölgesinin en önemli yaşam merkezlerinden biri de Midyat’tır. Tarihin birçok döneminde yaşamın devam ettiği Mardin’in arka bahçesi olmaktan çok kendi hikayeleri ve kendi yaşam tarzı bulunur. Şarap ve kuyumculuk konusunda güneydoğuda en ileride olan şehirdir. Ayrıca gezilmesi ve tanınması gereken bir kültürü vardır. 

 

 

MİDYAT NASIL BİR YER?

 

Midyat, Mardin şehir merkezinin 1.5 saat kadar kuzeyinde yer almaktadır. Çevresinde küçük tepeler olsa da düzlükte kurulmuş enlemesine uzanan bir şehirdir. Şehir toprak rengiyle birebir aynı olarak sarı taşlardan inşa edilmiştir. Renk düzeni ise neredeyse hiç bozulmamaktadır. Her ne kadar günümüz betonarme evleri bulunuyor olsa da şehir merkezinin önemli bir kısmı eski mimariyi devam ettirmektedir. 

 


 

MİDYAT’TA GEZİLECEK YERLER

 

BELEDİYE KÜLTÜR EVİ (SILA KONAĞI)

 

Midyat’ın turizm konusundaki en önemli ilerlemesi dizilere konu olmasında sonra başlamıştır. Oldukça meşhurlaşan “Sıla” adlı diziden sonra dizinin çekildiği bu konak ziyaretçi akınına uğramıştır. Günümüzde hala Midyat’ın en çok ziyaret edilen noktalarından biri olan konak geleneksel mimarinin zirve noktalarından biridir. Geniş bir avlu ve odalara çıkan merdivenleri ile her noktası fotoğraf çekilmek isteyenlerle dolmaktadır. 

 

 

MOR GABRİEL MANASTIRI

 

Şehirde mutlaka görülmesi gereken noktalardan diğeri de Mor Gabriel Manastırı’dır. Manastırın diğer adı Deyrul Umur Manastırı’dır. M.S. 397 yılında Mor Şmuel ile Mor Şemun tarafından yaptırılmıştır. Önemli bir dini eğitim merkezi olan manastır bugün hala aktif olarak kullanılmaktadır. Manastıra toplu taşıma ile gitmek için İdil dolmuşuna binmeniz ve yol kenarında inip 15 dakika yürümeniz gerekiyor.

 

 

Süryani Kadim Cemaati’nin bir parçası olan eğitim alanında birçok genç dini eğitimlerini almakta ve gelen ziyaretçilere de dinlerini ve manastırlarını anlatmaktadırlar. Midyat ilçe merkezinin güneydoğusundaki İdil yolu üzerinde bulunan manastır harika bir mimariye ve çevre düzenlemesine sahiptir. İçerisinde manastırın yapıldığı günden bugüne kadar görev almış önemli kişilerin gömüldüğü bir de mezar odası vardır. Üst üste gömülme ritüeli olan odada bugüne kadar yaklaşık 10 binden fazla kişi gömüldüğü tahmin ediliyor.

 

 

MERYEM ANA KİLİSESİ

 

Meryem Ana Kilisesi Midyat merkezine yaklaşık 30 kilometre mesafede bulunuyor. Bugünkü adı Anıtlı olan köyün Süryanicedeki adı ise Haxe’dir. M.S. 1. yüzyıl içerisinde Meryemana’ya ithafen inşa edilmiş. Hristiyanlığın en eski kiliselerinden biri olarak da oldukça önemlidir. 

 

 

Kilisenin hikayesi ise şöyledir ; Hz. İsa’nın doğumundan sonra Meryemana’yı ziyarete giden bölge halkının ileri gelenlerine hediye olarak Hz. İsa’nın üzerinde bulunan mendili hediye eder. Onlar da mendil ile birlikte geri dönerler. Mendili bu 12 kişi kendi aralarında bölüp saklamak isterler fakat mendili bir türlü kesemezler. Mendili yakıp kül halinde bölüşmek  istediklerinde ise yanan mendilin külünden 12 tane altın madalyon belirir. Bu madalyonların sahibi olan kişilerde olayın üzerine kilise yapmaya karar verirler. 

 

MİDYAT İLÇE MERKEZİ

 

Midyat eski şehir merkezi olarak geçen bölge bugün hala yaşamın devam ettiği bir nokta. Şehrin birçok noktasında bulunan konak ve evler yaşamaya devam ediyor. Bölgedeki yapıların birçoğu şehrin ilk kurucularından olan Asurlulardan kalmış durumda. M.Ö. 9. yüzyılda Asur tabletlerinde adı geçen şehirde binlerce yılın tarihini hissedebiliyorsunuz. Midyat kelimesi Süryanice de “vatanım” anlamına gelmekteymiş.

 

 

Çok kültürlü bir yaşamın olduğu şehirde her dine ve etnik kökene mensup insanlar yaşamaktalar. Şehir içerisindeki yaşam ise oldukça hareketli bir şekilde akmakta. Bölgeye gelen ziyaretçilerin en çok ziyaret ettiği noktalar ise kuyumcular ve el yapımı şarap dükkanları oluyor. Midyat merkezi geçmiş ile günümüzün adeta bir köprüsü gibi görünüyor olsa da yeni yapıları görünce medeniyette ileri mi yoksa geri mi gittiğimizi düşündürüyor.

 

 

BEYAZ SU

 

Midyat ile Nusaybin arasında bulunan bu nokta Mardin’in en özel noktalarından biridir. Genel olarak sarı rengin hakim olduğu bölgede bir buz gibi kaynak suyunun etrafında yeşermiş ağaçları görebiliyorsunuz. Bölgeye gelen turistlerin birçoğu da buraya gelip ayaklarını bu suya sokmaktadırlar. Bölgede restoranlarda oturabilir yada su boyunca ağaçların altında piknik yapabilirsiniz.

 

 

 

MİDYAT’TA BULUNAN İMKANLAR

 

Midyat güneydoğunun en çok turist ağırlayan şehirlerinden biri olması sebebiyle konaklama için birçok alternatife sahip. Normal otellerin ve misafirhanelerin dışında bu bölgedeki konaklardan bazıları da turizme kazandırılmış vaziyette. Bu konaklarda normal otelden biraz daha pahalı şekilde konaklama şansınız bulunuyor. 

 

 

Bölge yeme-içme açısından Süryani şarabı dışında sizlere ekstra bir tat sunmuyor. Yöresel yemekleri bulmak ise oldukça zor. Bazı kebapçıların çok da özenmeden hazırladığı yerel yemekler olsa da yerli halk tarafından pek önerilmiyor. Bölgedeki restoranlar genel olarak et ağırlıklı menülere sahipler.

 

 

 

Bölgedeki ulaşım ise oldukça akışkan. Mardin ve Nusaybin’e gün içerisinde birçok sefer düzenleniyor. İlçede bulunan otogar sayesinde iller arası yolculuk içinde burayı başlangıç olarak değerlendirebilmektesiniz. 


 

MİDYAT’A NASIL GİDİLİR?

 

Midyat’a karayolu ile gitmek oldukça basittir. Mardin- Diyarbakır- Batman ve Şırnak üzerinden bölgeye direkt ulaşımlar mevcuttur. Bölgede uzun sefer yapan otobüsler de Midyat’ta durmaktadırlar. Midyat’a havayolu ile gelmek için ise Mardin havalimanını kullanabilirsiniz. Mardin havalimanı Midyat’a 1.5 saat mesafededir. Havalimanından toplu taşıma ile öncelikle Mardin’e sonrasında da Midyat araçlarına aktarma yapıp Midyat’a devam edebilirsiniz. 


 

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 289
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.