Ören

ÖREN
Ören denildiğinde aklımıza ilk gelen şeyin masmavi denizi olması gerekirken artık uzun bir süre burayı termik santrali ve yangınıyla anacağız. Bölgede bulunan yeşil orman örtüsünün sahile bakan yanının yangınlarda tamamen yanması sebebiyle bölge eski günlerini uzun bir süre geri kazanamayacak gibi görünmektedir. Bölge halkının en büyük geçim kaynağı olan deniz turizmi ise bir şekilde yoluna devam edecektir.
ÖREN NASIL BİR YER
Muğla’nın Gökova Körfezinin en güzel sahillerinden birine sahip olan Ören, Kocadağ’ın eteklerinde eşsiz bir manzara ile denize girme keyfi sunar. Tertemiz uzun taş sahili ve berrak denizi ile dokunulmamış bir nokta gibi sizleri karşılar. Yaz zamanı nüfus her ne kadar artıyor olsa da bölgede yıl boyu yaşam devam etmektedir. Delta şeklinde oluşmuş olan bir ovanın üzerinde uzunlamasına bir şekilde kurulmuştur. Bereketli yapısıyla turizm öncesi tarım için de yerli halk tarafından kullanılmıştır. Bugün ise bu ova üzerinde villalar ve konaklama tesisler kurulmaya devam etmektedir.
ÖRENDE NELER YAPILIR
Ören daha çok emekli kasabası denilebilecek bir tatil köyüdür. Bu köyün içerisinde beyaz evler, huzur, sessiz günler ve tıklım tıklım olmayan eşsiz bir deniz bulunur. Köy içerisinde yapabileceğiniz en güzel şey sessizliğin tadına varmaya çalışmaktır. Bölgede yapabileceğiniz aktivitelerden en özeli ise yamaç paraşütüdür. Sezon boyunca burada uçuş yapan pilotlar görebilirsiniz.
Ören çevresinde gezebileceğiniz noktalar ise yine oldukça kısıtlıdır. Yarım saat doğusunda Akbük ve oradan da 45 dakika uzaklıkta Akyaka bulunur. Eğer Ören’den batıya devam ederseniz Gökova körfezinin diğer incileri olan Çökertme ve Mazı’yı görürsünüz. Bu bölgelerde tıpkı ören gibi sakin sahil kasabalarıdır.
KERAMOS ANTİK KENTİ
Şehre girerken birçok yerde Keramos Antik Kenti yazısını görürsünüz. Ne yazık ki kahverengi tabelada gördüğünüz gibi bir antik kent yoktur. Eski şehre ait bazı kalıntılar olsa da bölgeye yerleşen eski halk eski kentü dönüştürüp kendilerine yeni bir köy yapmışlardır. Teknik olarak çevrede bir antik kent olmasa da eski bir şehrin günümüzdeki bir şehre dönüşümü de oldukça nadir bir olaydır. Köyün girişinden itibaren çevrenize bakarsanız bir çok kalıntısal duvarlar görebilirsiniz. Eğer bir köylüye Keramos nerede diye sorarsanız, işte her yer Keramos diye bir cevap alabilirsiniz.
ÖREN’DE BULUNAN İMKANLAR
Ören her geçen gün katlanan değeriyle butik bir tatil kasabası olmaya devam etmektedir. BU sebeple bölgedeki tatilcilerin yaşamına yönelik katma değerler her geçen gün çoğalmaktadır. Bugün ağırlıklı olarak pansiyon, apart ve butik otel görebildiğiniz bölgede , oteller ve kamping alanları da mevcuttur. Tatiliniz esnasında oluşabilecek birçok ihtiyacınıza da cevap verebilecek birçok işletmeyi de Ören merkezinde bulabilmektesiniz.
Ören’e toplu taşıma ile ulaşma imkanı da saat başlarında Milas ile karşılık olarak bulunmaktadır. Çevredeki yerlerin çoğuna ulaşmak için önce Milas’a gitmenize gerekiyor. Ören’e toplu taşımayla gitmek için Milas otogarına ulaşmanız ve ardından dolmuş aktarması ile Ören’e geçmeniz gerekiyor. Bölgeye havayolu ile gelmek isterseniz de en yakın alternatif Milas-Bodrum havalimanıdır. Havalimanından Ören’e gelmek yaklaşık 1 saat sürmektedir.