7.03.2022 12:15:00

Rize Yaylaları

Riza Yaylalae

RİZE YAYLALARI

 

Ülkemizde gezi sevdalıların en büyük hayallerinden biri Rize yaylalarında macera dolu bir tur yapmaktır. Ülkemizde yeşile en çok doyabileceğiniz yer olan Rize yaylaları her yıl onbinlerce turisti ağırlamaktadır. Buradaki yaylalar bir gezide bitirilemeyecek kadar çoklar. Her bir yaylada 1 gün geçirseniz yaklaşık olarak 1 ay boyunca her gün başka bir yaylaya gitmeniz gerekecektir. Sizlere bazı meşhur yaylaları ve bu yaylaları nasıl gezebileceğinizi anlatacağız.

 

 

RİZE YAYLALARI NASIL BİR YER?

 

Yayla dediğimiz bölgelerin birçoğu  artık orman örtüsünün seyreldiği ve bazen de yok olduğu yerlerdir. Belirli bir rakımın üzerinde olan bu yaylalar her mevsim serindir. Yazın en sıcak günlerinde bile kar ile karşılaşabileceğiniz ve kıyılardan 10 derece dahi soğuk olabilecek noktalardır. Buralarda güneşli gün sayısı oldukça azdır. Güneşli günler olduğunda ise arada bir yağmur geçişleri olabilmektedir. Bu sebeple bu bölgeye gideceğiniz zaman şehir merkezi hava durumuna bakıp gitmemelisiniz.

 


 

RİZE YAYLALARI NASIL GEZİLİR?

 

Bölgeyi zihninizde canlandırabilmeniz bu bölgeyi gezerken size en çok yardımcı olacak şeydir. Bu bölgedeki yaylaların büyük bir kısmına Çamlıhemşin bölgesinden gidilmektedir. Çamlıhemşine vardıktan sonra yol ikiye ayrılır. Buna yaylaları da ikiye ayırmak olarak bakabilirsiniz. 

 

Yolun solundan gittiğinizde karşınıza gelecek olan yaylalar şöyledir;

  • Ayder

 

 

  • Galler Düzü

 

 

  • Avusor

 

 

  • Huser

 

 

  • Yukarı Kaçkar

 

 

  • Aşağı ve Yukarı Kavrun 


 

Yolun sağından gittiğinizde karşınıza gelecek olan yaylalarda şöyledir;

  • Sal 

 

 

  • Pokut

 

 

  • Hazindağ

 

 

  • Amlakit

 

 

  • Elevit

 

 

  • Palovit

 

 

  • Gito

 

 

  • Zilkale (yayla değil turistik nokta)

 

 

  • Şimşir Ormanı

 



 

ÇAMLIHEMŞİN

 

Çamlıhemşin yaylaların giriş kapısıdır. Burası tüm yayla yollarının birleştiği noktadır. Yaylalara gitmeden önce birçok ihtiyacınızı giderebileceğiniz son nokta olması sebebiyle Çamlıhemşinden de bahsetmemiz gerekiyor. Burada konaklamadan, restoranlara, sağlık ocağına, eczaneye ve marketlere kadar birçok ihtiyacınızı giderebilirsiniz. Bu noktadan sonra ise konaklama hariç ihtiyaçlarınızı karşılayabileceğiniz neredeyse hiçbir şey bulamıyorsunuz. Bu noktadan sonra Pokut istikametinde balık restoranları ve kafeler, Zilkalede restoran işletmesi dışında başka bir şey bulamayabilirsiniz.

 

 

YAYLALAR

 

AYDER YAYLASI

 

Ayder yaylası ülkemizin en meşhur yaylasıdır desek yanlış olmaz. Eski dönemlerde güzelliği ve ulaşımın kolay olması ile meşhur olan yayla bugünlerde ise yapılaşmaları ile meşhur olmaktadır. Yayla havasını solumak için ahşap, beton karışımı yerleşim yerleri yaptığımızda ne yazık ki orası artık yayla olmuyor. Bunu ise hırslı ve yarışmacı ruhu olan yöre insanı anlayana kadar çoktan yayla mahvolmuş hale geldi. Daha fazla para kazanalım derken yaylayı yok etmiş olmaları artık kimsenin buraya gelmemesine sebep oldu. Ayder yaylasının önemini kaybetmesinin diğer bir sebebi de Arap turistlere gösterilen özenin yerli turistlere gösterilmemesidir. Yakın zamanda yaylada yıkım kararı alınmış olsa da uygulanabileceğini sanmıyoruz.

 

 

AVUSOR YAYLASI

 

Gerçek manada yayla dediğinizde akla gelebilecek en güzel noktalardan biri Avusor yaylasıdır. Bu yaylada yılın yarısında burada kalıcı olarak yaşayan ve sonbaharda karın başlamasıyla aşağılara inen yayla insanı turizm sezonunda sizleri karşılamaktadır. Yolu birazcık zorlu olsa da gelebildiğiniz yayla geniş bir alanda derenin kenarlarına gelişigüzel yayılmış yayla evlerinden oluşur.  Bu yaylada konaklama imkanınızda bulunuyor olsa da yer azlığı sebebiyle mutlaka rezervasyon yaptırmalısınız. Yayla içerisinde 45 dakikalık yürüyüşle ulaşabileceğiniz bir de buzul gölü bulunuyor. Yaylaya gitmişken göle yürüyüş yapmadan dönmenizi tavsiye etmiyoruz.

 


 

HUSER YAYLASI

 

Huser Yaylası yukarıda bahsettiğimiz Avusor yolu güzergahında yer alıyor. Avusor’a giden yoldan bir süre sonra sola doğru ayrılıp bu yaylanın bulunduğu tepeye doğru yola çıkmanız gerekiyor. Huser yaylasının yolu da Avusor gibi taşlı arazi yolundan oluşuyor. Bu yollara mümkün olduğunca yüksek araçlarla çıkmanız gerekiyor. Yaylanın bulunduğu noktada konaklama için alternatifleriniz bulunuyor. Bölgede gün doğumunda görülen sis denizi oldukça güzel bir şekilde görülebiliyor. Tabi bu gibi doğa olayları için görme garantisi bulunmuyor. Huser yaylasına giderken yol tarifini Avusor’a göre alıp Huser tabelasını görene kadar gitmenizi tavsiye ediyoruz. Huser diye haritaya işlenmiş birçok yanlış yer bulunuyor. 

 

 

POKUT YAYLASI

 

Pokut Yaylası, Ayder’den sonra en çok ziyaret edilen yaylaların başında gelir. Dik bir sırtın ucunda uzanan evler ve alabildiğine geniş dağ manzarası onu büyülü bir noktaya dönüştürmektedir. Pokut yaylası sakinleri bölgede rahatsız edilmekten en az hoşlanan kişilerdir. Yolu ise dik ve oldukça bozuktur. Yayla halkı turistler tarafından mümkün olduğu kadar daha az rahatsız edilmek için de birçok yayla kuralı koymuştur. Yaylalarını ve yaşam alanlarını korumak için koydukları kurallar olsa da her yıl daha fazla kişi bölgeyi ziyaret etmektedir. Bölgede konaklama ve yeme hizmeti veren birkaç yer bulunmaktadır. Yaylalar bölgesindeki en pahalı noktalardan biri de burasıdır. Fiyat artırmak da bir koruma yöntemi kabul edilebilir.

 

 

PALOVİT ŞELALESİ VE ŞİMŞİR ORMANLARI

 

Genel olarak yıl boyu yağış alan bölgede dereler ve şelaleler oldukça fazladır. Bu şelaleler arasında en heybetli olanı ise Palovit Yaylasının hemen aşağısında bulunan Palovit Şelalesi’dir. Bölgenin en çok ziyaret edilen noktalarından biri olan şelale gitmek için Zilkale’yi geçip yaklaşık 10 dakika daha devam etmeniz gerekmektedir. Anayoldan girdikten sonra daha zorlu bir yoldan şelaleye inebilir yaklaşık 20 metre yükseklikten dökülen coşkun suları seyredebilirsiniz. 

 

 

Şimşir Ormanları ise ana yola çıktıktan sonra aşağı doğru devam ettiğinizde karşınıza gelmektedir. Bu ormanlar endemik bir türden oluşur. Dünya genelinde eşine az rastlanır bir tür olan Şimşir özel koruma altındadır. Ülkemizin doğal zenginliğinin bir parçası olan Şimşir Ormanlarını da mutlaka görmeniz gerekiyor.

 

 

ZİLKALE

 

Yaylalar bölgesinin en çok ziyaret edilen diğer bi noktası da Zilkale’dir. Fırtına deresinin kenarına kurulmuş olan bu kale yaklaşık 600 yıllık bir geçmişe sahip. İpek Yolu’nun da güzergahlarından birinde yer alan kale önemli bir konaklama noktası olarak tarihte yer almıştır. Bu bölgelerde çok sık rastlamadığımız bir şey olan bu kalenin restoranında lezzetli yemekler yiyebilir ya da yalnızca güzel demlenmiş bir Rize çayı içebilirsiniz. Kalenin iç kısmını da biletli olarak gezebilirsiniz.

 

 

GİTO YAYLASI

 

Zilkale ile vedalaştıktan sonra Çat vadisinde yolunuza 20 kilometre kadar devam ettikten sonra Gito Yaylası’na ulaşabiliyorsunuz. Kolayca diyemiyoruz çünkü yolu oldukça zorlu. Bu bölgede kesinlikle yüksek araçlarla yol yapmanız gerekiyor. Aksi halde aracın altın yaylaların birinde bırakabilirsiniz. Gito yaylası en çok Huser gibi sis denizleriyle meşhur. Sabah uyandığınızda yaylada uzanan sis denizini en güzel haliyle gün doğumu vakitlerinde görebilmektesiniz. Oldukça yüksek bir noktada bulunan yaylanın gecelerinin de soğuk olduğunu unutmamalsınız. Gito Yaylasında da konaklama yapabileceğiniz birçok bungalov ve yayla evi bulabiliyorsunuz.

 


 

YAYLA BÖLGESİNE ULAŞIM

 

Yayla turu yapmak için birçok alternatifiniz bulunuyor. Eğer aracınız ile geldiyseniz yaylaların girişine kadar uzanan asfalt yollar bulunuyor. Buradan sonra yayla yolları toprak yola dönüşüyor. Bölgenin girişi Rize-Artvin yolu üzerindeki Ardeşen ilçesinden yapılıyor ve ardından Çamlıhemşin’e ulaşıyor. 

 

 

Bölgeye havayolu ile gelmek isteyenler için en yakın alternatif Trabzon havalimanıdır. Rize-Artvin arasına inşa edilen havalimanının bitirilmesine de oldukça az kaldığını söylemek gerekiyor. Bu havalimanlarından önce Rize’ye oradan da Çamlıhemşin’e toplu taşıma ile ulaşabiliyorsunuz. Buradan sonrası ise bazı yaylalara çıkan dolmuşlar bulabiliyorsunuz. Bu bölgelerde gününüz kısıtlıysa ev arkadaş grubu ile geldiyseniz en iyi tur alternatiflerinden biri günlük şoförlü turlar satın almak yada araç kiralamaktır. Şoförlü turlarda ise rehberlik hizmeti de almış oluyorsunuz. Araç başı maksimum 4 kişi dahil olabileceğiniz bu turlarda pikaplarla ulaşım sağlıyorsunuz. Büyük otobüslerle yapılan turlar ise sizleri sadece belirli başlı kolay ulaşılabilen noktalara götürmektedir.

 

 

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 7472
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.