21.01.2023 15:25:00

Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu Gezilecek Yerler

Safranbolu, özellikle birbirinden güzel tarihi konaklarıyla tanıdığımız bir müze kenttir adeta. Yöresel yapısını ilk günden beri koruyan tarihi konaklarına, camilerine, han ve hamamlarına sahip çıkan ve UNESCO tarafından da Dünya Kültür Miras listesine alınmış bir yer. Çarşısından sokaklarına kadar yöreselliğini koruyan bu alanda 18. ve 19. yüzyıl Osmanlı’sında geziyormuş gibi hissedeceksiniz. Tüm bunların yanında şehrin doğal güzelliklerine seyir imkanı sağlaması ve turizme uygun hale getirilmesi de tarihi ve kültürel tatiliniz için bire bir.

Hıdırlık Tepesi

Hıdırlık Tepesi, Safranbolu’nun ilk Türklerinin yaşaması sebebiyle önemli bir yere sahip. Eskiden insanların yağmur duaları ve Hıdırellez kutlamaları yaptığı bu yerde günümüzde gelenekler hala devam ediyor. Tepe’de Hıdır Bey’in türbesi, Dr. Ali Yaver Ataman’ın mezarı, türbe ve namazgahlar bulunmaktadır. Safranbolu seyahatinizi güzelleştirecek manzarası sebebiyle de gidilen tepe de hem kültürel bir gezi yapabilir hem de şanslıysanız bölgede yapılan etkinliklere katılabilirsiniz.

Safranbolu Evleri

Kültürel bağlamda 18. ve 19. yüzyıllarını kapsayan Osmanlı Dönemi mimarisini evlerin canlı yapısıyla koruyarak günümüze getiren bir yerleşim yeri burası. Evler taş ve ahşap yapılardan oluşarak haremlik ve selamlık olan iki bölümden oluşmaktadır. Osmanlı kültürünün göstergesi olan bu yapı bölgede bulunan evlerin çoğunda görülmektedir. Evlerin arasındaki dar sokaklardan geçerek geleneksel yapıların arasında gezebilir güzel fotoğraflar çekilebilirsiniz. Geleneksel yapısını günümüze kadar korumuş olan Safranbolu Evleri UNESCO tarafından Dünya Kültür Mirası listesine alınmıştır.

Tarihi Cinci Hanı ve Hamamı

Safranbolu’nun merkezinde yer alan hamam hem tarihi hem de kültürel anlamda birçok açıdan önem taşımakta. Mimari dokularını ve ihtişamını günümüze koruyarak getiren yapılar turistlerinde gerek adından gerekse tarihi yapısından dolayı ilk ziyaret ettikleri yerlerin başında geliyor. Cinci Hamamı ile hanı arasında yürüyerek ulaşabileceğiniz kısa mesafe bulunuyor. Gittiğinizde restoran ve otel olarak da kullanabileceğiniz “Cinci Hanı” Safranbolu gezinize farklı bir hava katacak.

Bulak Mencilis Mağarası

Karabük Merkez ile Safranbolu arasındaki sınırda kalan mağara gizemli yolculuk yapabileceğiniz 500 metrelik bir uzunluğa sahip. Jeolojik oluşumları sebebiyle yer altı nehirleri, sarkıt ve dikitleriyle ziyaretçilerini büyüleyen mağaraya 150 basamak inerek ulaşıyorsunuz. İçerisindeki ışıklandırmalar, yansımalar ve gölgeler sayesinde unutamayacağınız gezinizi Bulak Mencilis Mağarası’na uğramadan bitirmeyin.

Yörük Köyü Safranbolu

Safranbolu ilçe sınırları içerisinde yer alan köy Çöken Meydanı, Yörük Köyü Cami, ve farklı konaklarıyla “müze köy” olarak anılmaktadır. Bektaşi kültürünün örneklerine rastlayabileceğiniz bu yer bir çamaşırhane. Köyün içinde bulunan ve kültürel miras olarak bilinen çamaşırhaneyi, Kasım Sipahioğlu Konağı gibi restore edilmiş konakların yanı sıra gezebilirsiniz.

Yemeniciler Arastası

Yemeniciler Arastası, Köprülü Mehmet Paşa Camii’ne birleşik yaptırılmış ahşap dükkanların bulunduğu alanı kapsamakta. Yemeni adındaki eski ayakkabıların yapıldığı arasta eskiden Osmanlı kültüründe yoğun olarak rastlanan Lonca Çarşısı olma özelliğini taşıyor. Restore edilmesinin ardından otantik bir hava kazanan arasta turistlerin ilgisini çekiyor. Özellikle 48 ahşap dükkandan oluşan arastadaki Ahmet Demirezen Yemenicilik Müzesi daha yakından görmeniz için gezebileceğiniz yerlerden bir tanesi.

İncekaya Su Kemeri

Tokatlı Kanyonu üzerinde yer alan kemerin uzunluğu 110 metreyi buluyor. Yapım tarihi hakkında birçok rivayet bulunsa da Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından onarım yaptırıldığı biliniyor. Kemerden geçen su Asmazlar Konağı’ndan halka dağıtıldığı için köylüler suya “Paşa Suyu” da diyormuş. Beş gözlü yapısıyla da hemen ilginizi çekecek taştan köprü bağlandığı yeşilliklerle mükemmel bir manzara keyfi sunuyor.

Kent Tarihi Müzesi

Eski Hükümet Konağı’nın restore edilmesi ardından Kent Tarihi Müzesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Müzede Safranbolu’nun tarihi kimliğine ait eşyalar, kıyafetler, belgeler, sesler ve görüntü kayıtları bulunmakta. Kale olarak anılan bir tepede yer alan yapı her salonunda başka özgün eşyaların, el işçiliklerinin ve önemli bilgilerin sergilendiği üç katlı bir yapıya sahiptir. Safranbolu’ya gittiğinizde küçük tarihi gezinize buradan başlayabilirsiniz.

Safranbolu Eski Çarşı

Safranbolu’nun geleneksel el işçiliklerinden ünlü baharat ve yiyeceklerine kadar çok geniş kapsamlı tarihi bir çarşı burası. Safranbolu sokaklarındaki etnik geziden sonra hediyelik eşyalar alabileceğiniz geçmişte bölge halkı tarafından yapılan mesleklerin devam ettiğini görebileceğiniz küçük dükkanlar bulunuyor. Arnavut kaldırımı sokaklarda yürüyerek renkli giysilerin, havluların, yöresel ürünlerin satıldığı bu alanda aynı zamanda Osmanlı Dönemi ruhunu yansıtan küçük kafelere de uğrayabilirsiniz.

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 8031
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.