18.01.2023 09:00:00

Taraklı Gezilecek Yerler

Taraklı Gezilecek Yerler

Onlarca doğal güzelliğe sahip olan Taraklı, Sakarya’da yer almakta olan bir ilçedir. Tarihi konaklarıyla görenleri kendine hayran bırakan Taraklı, ilk yerleşim zamanına bakıldığında 13. yüzyılı göstermektedir. Eski yapılara ilgisi olan kişilerin hayran kalacağı binalar fotoğraflamanız için uygun olan yerlerdir. Sakarya’nın otogarından kalkan toplu taşıma araçları sayesinde Taraklı’ya geçiş de mümkündür. Taraklı gezilecek yerleri bu yazımızda sizler için derledik.

Karagöl Yaylası

El değmemiş güzelliğiyle karşımıza çıkan Karagöl Yaylası, 567 hektar genişliğe sahiptir. Oldukça geniş bir alanda yer alması da yaylanın artıları içerisinde bulunmakta. Dilediğiniz şekilde yürüyüşler yapabileceğiniz bu alan keşfedilmeyi bekleyen pek çok manzaralara da ev sahipliği yapmakta. Etrafını çevreleyen çok çeşitli ağaçlar sayesinde bölgede oksijen miktarının oldukça yüksek olduğunu söylemek de mümkün. Şehirden kaçıp sakin yerler arayışında olan kişilerin buluşma noktalarından birisi olan Karagöl Yaylası, özellikle de ilkbahar ve yaz mevsimlerinde kampçılarla dolmakta. Dilerseniz siz de bu bölgeye çadır atabilir ya da günübirlik ziyaretlerinizde pikniğin tadını çıkarabilirsiniz.

Taraklı Evleri

Osmanlı döneminden kalma olan evleri daha yakından görmek isterseniz, Taraklı Evleri’ni ziyaret edebilirsiniz. Muhteşem mimariye sahip olan bu evlerin pek çoğu koruma altına alınmıştır. Evler genel olarak 3 katlı olsa da içerisinde 2 katlı olan binalara da rastlanmakta. Hem tarihi hem de kültürel değerleri bir arada tutan bu evleri mutlaka yakından görmenizi öneriyoruz. Evler kullanımda olduğu için binaların içi ziyarete açık değildir. Dilerseniz dış mimarisinin fotoğraflandırmasını yapabilirsiniz.

Yunus Paşa Cami

Kurşunlu Cami ismiyle de anılan bu camiyi Yavuz Sultan Selim’in Vezir-i Azam’ı olan Yunus Paşa yapmıştır. 1517 yılında inşası bitmiş olan bu cami, görüntüsüyle ziyaretçileri etkilemekte. Caminin kubbesinin kurşun kaplı olarak inşa edilmesinden dolayı Kurşunlu Cami denilmektedir. Ayrıca cami ibadet saatleri haricinde ziyaret edilebilir. Torbalı halkı tarafından ibadet etme amacıyla en çok ziyaret edilen caminin Yunus Paşa Cami olduğunu da söylemek mümkün.

Hacı Atıf Hanı

Bir dönemler tarihte yer alan Bağdat Yolu’nun üzerinden geçerken ziyaretçilerin dinlenmesi amacıyla inşa edilmiş olan bu han, farklı restore işlemlerinden geçtikten sonra günümüzdeki görünümüne kavuşmuştur. Hanın yapımında moloz taşların kullanıldığı bilinmektedir. İki katlı olan hanın çatısı kiremitten yapılmıştır. Ayrıca Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesi’nde de bu hana yer verdiği görülmekte.

Taraklı Tarihi Hamam

Taraklı’da yer alan bu hamam, Osmanlı döneminin mimari örnekleri arasında. İçerisinde iki adet havuzun da bulunduğu bu hamam, oldukça eski yapısıyla dikkat çekmekte. Turistlerin de ziyaret ettiği bu hamamı dilerseniz gün içerisinde görebilirsiniz. Belli saatlerde açık olan hamam ziyaretçilerini beklemekte.

Su Değirmeni

Diğer bir adıyla Kara Değirmeni, buğday öğütme amaçlı kullanılmakta. Günümüzde de bu amaçla kullanımına devam edilen değirmenin Taraklı merkezine 9 kilometrelik bir uzaklıkta bulunduğu biliniyor. Sizler de bu değirmeni ziyaret edip halkın nasıl ekmek yaptığını yakından görebilirsiniz. Ayrıca su değirmeni eski bir yapıda olmasından dolayı tarihi bir bina olma özelliğinde. Üzerinde restore işlemi yapılmamasından dolayı tamamen eski yapısını korur nitelikte. Tarihi yapılara ilgisi olan kişilerin bu değirmeni yakından görmelerini öneriyoruz. Dilerseniz değirmenin fotoğraflarını da çekebilirsiniz.

Hisar Tepesi

Tarihe bakıldığında eski dönemlerde bu tepenin stratejik açıdan önemli olduğu kayıtlara geçmiştir. Muhteşem bir manzaraya eşlik edebileceğiniz tepe, farklı tarihi binaları da bünyesinde bulunduruyor. Tarihi açısından çok eski olmasından dolayı günümüzde arkeolojik çalışmaların da devam ettiği bölümler arasında. Ayrıca üzerinde yer alan yürüyüş yolları sayesinde hem eski binaları yakından görebilir, hem de muhteşem doğa yürüyüşü yapma imkanına sahip olabilirsiniz. Ayrıca bu tepenin yerli ve yabancı turistlerin de oldukça ilgisini çektiğini söylemek mümkün. Yapılan turlarda uğranan duraklardan birisi de Hisar Tepesi olmakta. Taraklı’yı tüm güzelliğiyle görebilmeniz için tepeye çıkmanızı öneriyoruz.

Çınar Ağacı

Osmanlı'dan kalma bir ağaç olma özelliğindeki bu ağaç, kesilmeden günümüze kadar gelmiş ağaçlardan birisi. Asırlık olması onu özel yapan ayrıntılardan birisi. Yusuf Bey Mahallesi’nde bulunan bu çınar ağacını yolun üzerinde görmeniz mümkün. Eski dönemlerde meydana gelen yangın tehlikesinden kurtarılan ağaç tüm heybetiyle gelen ziyaretçileri büyülemekte.

 

 

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 6946
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.