15.03.2022 16:40:00

Tarsus

Tarsus

TARSUS

 

Tarsus adı çok duyulan alan ama zenginlikleri az bilinen bir şehirdir. Özellikle ticaretin en yoğun olarak döndüğü şehirlerden biri olduğu için turistik yönü biraz arkada kalmıştır. Gerek tarihi gerekse kültürel birikimi ile kendi başına bir marka olma potansiyeli taşıyan şehri daha yakından tanımalısınız.

 

 

TARSUS NASIL BİR YER?

 

Tarsus, Mersin ile Adana arasında 3. bir şehir görevi gören önemli bir kenttir. İlçe sınırları Mersin’in doğu sınırını boydan boya kapsar. İlçe sınırları içerisinde yaylalar, dini mekanlar, nehirler, şelaleler ve antik kentler bulunur. Tipik bir Akdeniz kenti olarak mümkün olan neredeyse her zenginliğe sahiptir. Kışın kar topu oynayıp denize dahi girebiliriz. Kent nüfusu ise birçok şehirden dahi fazla olup yaklaşık 400 bindir.

 

 

TARSUS’TA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

 

TARSUS ŞELALESİ

 

Tarsus’ta en çok aklınıza kalacak olan yer bu şelaledir. Tarsusluların özellikle yaz zamanlarında en çok ziyaret ettiği yer olan şelale aynı zamanda şehrin en eski mesire alanlarından biridir. Bugünkü tesisler yapılana kadar bu şelale ve çevresi halkın en sevdiği piknik alanıymış. Tesisleşme sonucu bu gelenek sona erse de uzun yıllar bu devam etmiş.

 

 

Piknik geleneği sona erse de şelaleye gelmenin modası hiç geçmemiş. Kaynağı Tarsus’un yaylalarına  uzanan Tarsus Çayının turkuaz renkli sularının kenarında aileler oturup hoşça vakit geçirmeye devam etmekte. Şelale keyfinin tamamlayıcı ise buz gibi Limonlu Tarsus Dondurmasıdır. 


 

ROMA YOLU

 

Tarsus tarihinin en önemli yapısı ise Roma yoludur. Ülkemizde Roma yolu olarak bilinen bulvarların çok azı günümüze kadar gelebilmiş durumda. Bugün sadece 60 metresi sağlam bir şekilde ayakta kalan yolun üzerinde daha önceden başka bir yapı daha varmış. 1993 yılında bir temel kazısı esnasında ortaya çıkan cadde yaklaşık 2000 yıl önceki yaşamın bir parçası. Sütunlu bulvarlardan ve sosyal alanlardan oluşan bir kentin üzerinde şu an bir şehir uzanıyor. Belkide Akdeniz’in en önemli antik kentlerinden biri olabilecek potansiyeli varken şu an 60 metrelik bir taş yol görebiliyoruz.

 

 

ST. PAUL KUYUSU

 

Hristiyanlığın en önemli isimlerinden biri olarak bilinen Aziz Paul bir dönem burada yaşamış. Hristiyanlığı Anadolu’da gezerek yayarken yaptığı kıl işlemeciliğini ise burada öğrenmiş. Tarsus'ta bulunan bu kuyu da onun evinin bahçesinde olduğu için de onun adıyla anılmış. Alana giriş için bilet almanız gerekiyor. Müzekart ile de giriş yapabiliyorsunuz.

 


 

NUSRET MAYIN GEMİSİ

Nusret Mayın Gemisi Çanakkale Zaferinin en önemli unsurlarından biri olarak bilinmektedir. Nusret Mayın Gemisinin Çanakkale'de değil de Tarsus'ta olmasına şaşırmış olabilirsiniz. İtilaf Devletleri'nin "yenilmez armada" adlı donanmasını boğaza dökmüş olan bu önemli simge savaş sonrasında kuru yük gemisi olarak kullanılmaya devam etmiş. Mersin Limanı'nda yük taşıma esnasında batınca belediye tarafından kurtarılarak özel yapılan bir parkta su üzerine oturtulmuş. Bugün ise Çanakkale yerine Mersin’de karada sizleri bekliyor.

 

 

ESHAB-I KEHF VE YEDİ UYURLAR

 

Tarsus’un dini açıdan en önemli ziyaret noktalarından biri de Eshab-ı Kehf mağarasıdır. Dünya’nın çeşitli yerlerinde bulunan Yedi Uyurlar rivayetlerinin en önemli olanı Tarsus'ta olanıdır. Tam olarak zamanı bilinmese de Hz. İsa'nın ölümünden sonra gerçekleştiği tahmin edilen olay ise genel hatlarıyla inançlarına baskı yapılan 7 Hristiyan genç ve köpekleri Kıtmir’in  309 yıl sürecek bir uyku uyumasıyla başlar. Uyandıklarında ise Hristiyanlık herkes tarafından kabul görmüştür. 309 yıl uyuduklarını ise uyanıp alışverişe gittiklerinde elindeki paranın çok eski olması sayesinde anlamışlardır. Hikayeleri yayılınca da uyudukları mağaralar kutsal kabul edilmiştir.

 

TARSUS MUTFAĞINDA NELER VAR? 

 

Tarsus bulunduğu konum itibariyle orta doğu mutfağından esintiler taşıyor. Genel olarak lezzetli yemekleri bulabileceğiniz şehrin kendine has tatları da bulunuyor. Bunları ise şu şekilde sıralayabiliriz;

  • Humus, Tarsus’un en meşhur yemeğidir. Nohut ve tahinden yapılır. Burada pastırmalı ve sucuklu versiyonları da bulunmaktadır. 

  • Fındık Lahmacun, birçok yerde olsa da en meşhur olduğu yer Tarsus’tur. Sofioğlu Lahmacun en meşhur olduğu yerdir. Humus’u da burada bulabilirsiniz.

  • Kaynar, çeşitli baharatların, otların demlenmesi ve ceviz eklenmesiyle oluşan ilaç gibi bir içecektir.

  • Kerebiç, kaymağa batırılarak yenilen içi fıstıklı oldukça kırılgan bir kurabiye türüdür. Denemeden geçmeyin.

 

 

TARSUS’A NASIL GİDİLİR?

 

Tarsus’a karayolu ile ulaşım oldukça kolaydır. Güneydoğu’dan ve İstanbul - Ankara istikametinden gelen otobanlar Tarsus’a kadar ulaşmaktadır. Bunlara ek olarak toplu taşıma ile de bölgeye direkt gelinebilmektedir. Şehre tren ile gelmek için ise önce Adana’ya ulaşıp sonra İskenderun - Mersin arasındaki bölgesel trene aktarma yapmanız gerekmektedir. Havayolu ile gelmek için ise en yakın havalimanı Adana’da bulunmakta ve şehre 50 dakika mesafededir.


 

Sapanca Bungalov evlerde tatil keyfi için tıklayınız.
 

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 9935
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.