2.03.2022 10:25:00

Başkent Ankara

Ankara

ANKARA

 

Başkentimiz Ankara denildiği zaman akla gelen ilk şeyler “gri şehir ve soğuk” oluyor olsa da şehri daha iyi tanırsanız o kadar da gri olmadığını anlayabilirsiniz. Hatta biraz daha tanıdıktan sonra böylesine kurak, çorak ve zorlu coğrafya başkent olmasa değerlendirilmezmiş diyebilirsiniz. Şehrin kendinden doğmasa da yaşayan milyonlarca insanın şekillendirdiği başkenti gelin daha yakından tanıyalım.

 

 

ANKARA’DA ŞEHİR İÇİ ULAŞIM HAKKINDA ÖNEMLİ NOKTALAR

 

Ankara yüzölçümü olarak da nüfus olarak da  ülkemizin en büyük şehirlerinden biri olduğu için öncelikle şehri gözümüzde canlandırmamız ve öyle içine girmemiz gerekiyor. Şehir oldukça geniş bir alana yayılsa da her bir nokta kendi içerisinde bir yaşam kurduğu için ayrı ayrı tanımak gerekiyor. Ankarayı öğrenmenin anahtarı metro hattını öğrenmekten geçiyor.

 

 

Nüfus yoğunluğa göre metro hattı oldukça zayıf olan Ankara ağır adımlarla gelişmeye devam ediyor. Şehrin ulaşım konusundaki en temel ağı Sincan-Kayaş arasındaki Başkentray banliyö  hattıdır. Şehrin en batısı ile en doğusunu birbirine bağlarken birçok semtin de içinden geçerek enlemesine bir hat sağlar. Bu hat üzerindeki en önemli noktalar; Sincan, Elvankent, Etimesgut, Gazi Mahallesi, Ankara (gar), Sıhhiye, Cebeci ve Mamak’tır. 

 

 

Başkentin metro hattında ise tüm hatlar kızılayda birleşmektedir. Metro hatları ile batıda Sincan’a, güneybatıda Ümitköy’e, kuzeyde Keçiören’e ve güneydoğu’da Dikimevi’ne kadar ulaşabilmektesiniz. Şehir içerisinde dolmuş ve Ego belediye otobüsleri ile yatay ve dikey geçişler de yapabilmektesiniz. Ankara içerisinde ulaşım esnasında EGO uygulamasını indirmenizi tavsiye ediyoruz. Belediye otobüslerinde temassız kart ve Ankara Kart ile yolculuk yapabilmektesiniz.

 

ANKARA’DA GEZİLECEK YERLER

 

ANKARA KALESİ 

 

Ankara’da turistik nokta denildiğinde akla ilk gelen yerlerden biri şüphesiz kale oluyor. Şehrin tam ortasında bulunan hakim tepe üzerinde kurulan kale Anadolu’da göreceğiniz kalelerin birçoğundan daha eski bir tarihe sahiptir. Bilinen eski eski tarihi M.Ö. 2. yüzyıl olsa da ilk olarak ne zaman inşasına başlanıldığı bilinmemektedir. 

 

 

Bugünkü haliyle dışarıdan küçük görünen ama iç kısmı oldukça büyük olan kalenin girişinden sonra iç kale yaşamının izlerini görmeye başlıyorsunuz. Büyük bir kısmı son 10 yıl içerisinde restore edilmiş olan iç yapıyı gezerken restoranlar, el işçiliği yapan işletmeler ve hediyelik eşya dükkanları göreceksiniz. 

 

 

Biraz daha ilerledikten sonra ise karşınıza kale içindeki en eski camilerinden biri olan Sultan Alaaddin Camii çıkıyor. Bu caminin hemen karşısından yukarı doğru çıkarak kalenin en üst noktasına ulaşabilmektesiniz. Bir süre merdiven çıktıktan sonra seyir noktasına ulaşmış olacaksınız. Buradan Ankara’ya dair göremeyeceğiniz ikonik nokta bulunmamaktadır.

 

 

HAMAMÖNÜ

 

Hamamönü Ankaralıların misafir ağırlama noktasıdır. Ankara Kalesinin yaklaşık 800 metre aşağısından başlayıp yürüyerek yarım saat içerisinde bitirilebilecek bir eski Ankara evleri konseptli bir mahalledir. Adını 1440 yılında inşa edilmiş olan Karacabey Hamamından alır. Hamam ve külliye çevresinde oluşturulmuş olan yaşam alanı restoranla bugün turizme kazandırılmış. Genel olarak kahvaltı için tercih edilen nokta özellikle ramazan ayında oldukça hareketli akşamlara sahne olur.

 


 

GENÇLİK PARKI

 

Ankara’da gezilecek yerler listesinde üst sıralarda olan yerlerden biri de Gençlik parkıdır. Ulus’ta bulunan bu büyük park içerisindeki havuzu, köprüleri yürüyüş alanları ve lunaparkıyla şehrin uzun yıllar en önemli sosyalleşme alanı olarak ün salmış. Günümüzde popülaritesini yitirmiş olsa da hafta sonları aileler için tercih edilmeye devam etmekte. 

 

 

BİRİNCİ TBMM

 

Ankara başkent olduktan sonra açılan ilk meclis binası bugün müze olarak ziyaret edilebiliyor. Ulus semtinde Gençlik Parkı’nın karşı caddesi üzerinde bulunan meclisi ücretsiz olarak ziyaret edebiliyorsunuz. İçerisinde bulunan odaların önemi ve o döneme ait bilgilendirme tabelalarının da bulunduğu meclisin iki katı bulunmakta. Tarih kitaplarında fotoğrafını gördüğünüz meclisi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

 


 

KIZILAY 

 

Şehrin bugünkü merkezi olan Kızılay Meydanı adını önceden bugünkü Kızılay Avm olan yerde bulunan Kızılay binasından almaktadır. Ankara ülkemizde modern anlamda planlanarak inşa edilmiş ilk şehirdir. Atatürk’ün emri ile çizdirilen şehir planında da bu nokta merkezi bir öneme sahip olmuştur. Ankara başkent olduktan sonra bölgede artan nüfus ilk olarak Kızılay-Çankaya arasında konumlandırılmış ve ilk şehir bu kısımlarda oluşmuştur. 

 

 

Kızılay meydanını gezerken bilmeniz gereken noktalar ise Güvenpark ve Karanfil Sokaktır. Güvenpark meydanın bulunduğu yerde bulunan sırt sırta vermiş iki asker heykelinin bulunduğu parktır. Karanfil sokak ise Ankara'nın İstiklal Caddesi diyebileceğimiz onun üçte biri uzunluğundaki yerdir. Bu sokak ve çevresindeki caddeler ağırlıklı olarak kafe olarak hizmet vermektedir. 

 

 

ANITKABİR

 

Ankara’da ziyaret edilecek yerlerin en başında gelen yerlerden biri de şüphesiz Mustafa Kemal Atatürk’ün kabrinin bulunduğu Anıtkabir’dir. Anıtkabir’in 2 girişi bulunuyor. İlki Anadolu metrosu  istikametinden diğeri ise Anıtpark tarafından. Tandoğan ve Bahçelievler semtleri arasında bulunan Anıtkabir’e gitmek için Ankaray hattından Anadolu durağında, M2 hattında ise Milli Kütüphane’de inip yürümeniz gerekiyor. Anıtkabir’e  giriş ücreti bulunmuyor. Giriş esnasında yanınızda getirebileceğiniz eşyalar ise sınırlı. Bu sebeple askeriye kontrolünde taramadan geçip emanete yasaklı eşyalarınızı bırakıyorsunuz. 

 

 

Anıtkabir içerisinde merkez yapının içerisinde Atatürk’ün mozolesi bulunuyor. Alan içerisinde kabir bölümünü karşınıza aldığınızda sağınızda kalan alandan geziye başlıyorsunuz. Burada karşınıza ilk olarak Atatürk’ün arabası çıkıyor. Devam ettiğinizde ona ait eşyalar ve kütüphanesi ile karşılaşıyorsunuz. Müzenin devamında Atatürk’ün yer aldığı savaşlar ve hikayeleri yer alıyor. Tam turu attığınızda karşınıza gelen en son kısımda ise hediyelik eşya bölümü bulunuyor. Alan içerisinde Aslanlı yolu takip ederek Tandoğan çıkışına ulaşabilir ve ya bayrak kısmından Anıtpark’a inebilirsiniz.

 


 

KUĞULU PARK

 

Ankara’nın en nezih semtlerinden biri de Tunalı’dır. Genel olarak Ankara’nın yerli ailelerinin bulunduğu ve nispeten de hali vakti yerinde olanların yaşadığı bir bölgedir burası. Kızılay’a yürüme 20 dakika mesafede bulunan semtin simgesi de içerisindeki küçük havuzlarda yaşatılmaya devam edilen kuğulardır. Ankara’daki en romantik buluşma noktalarından da biri burasıdır. 

 

 

ANKARA’DA YEME-İÇME

 

Ankara mutfak olarak iç anadolu kültürünü yansıtmaktadır. Yöresel yemeklerinde ise çeşit oldukça azdır. Ankara’ya geldiğinizde yöresel yemek arıyorsanız karşınıza her yerde Ankara tava çıkmaktadır. Ankara tavayı bulacağınız restoranlar ise oldukça azdır. Ankara tava için en iyi alternatif Ankara Kalesindeki Divan Otel’dir.

 

Ankara’da yerli halk ne yer diye tek tek söylecek olursak şöyle sıralayabiliriz;

  • Kızılay veya Milli Kütüphane Halk Ekmek’te “tereyağlı simit”

  • Aspava’da “SSK dürüm”

  • Apikoğlu’nda “Çiğ Köfte”

  • Abbas’ta “Waffle”

  • Sakarya Caddesinde “balık ekmek“

  • Atatürk Orman Çiftliği’nde “kokoreç”

  • Balgat bölgesinde kebap çeşitleri

  • Kızılay’da taze sıkılmış meyve suları

  • Damla Pastanesi’nde sütlü tatlılar

 

Tüm bunları tükettikten  ve yukarıda anlatılan noktaları gördükten sonra artık siz de bir Ankaralı sayılırsınız. 

 


 

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 2575
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.