8.12.2022 11:00:00

Amasya'da Gezilecek Yerler

Amasya'da Gezilecek Yerler

Her köşesinde yüzlerce yıllık tarihi eserleri, görenleri kendine hayran bırakan doğal güzellikleri; ırmakları, gölleri, mağaraları ile ülkemizin en önemli turizm kaynaklarından biri olan Amasya, meşhur misket elması, kirazı ve şeftalisi gibi zengin meyve çeşitliliği ile de ülkemize önemli hizmetlerde bulunan şehrin gezilecek meşhur yerlerini gelin birlikte inceleyelim.

Amasya Kalesi

Amasya Kalesi

Şehrin simgesel yapılarından en önemlilerinden biri olan Amasya Kalesi, Harşena Dağı’nda bulunduğundan dolayı Har sena Kalesi olarak da bilinen kale, deniz seviyesinden 700 metre yüksekliğinde yer alıyor. Günümüzde gerçeğine en yakın halde restore edilen devasa yapı, tarihte Roma, Pers, Pontus ve Bizans gibi birçok medeniyete hizmet vermiş önemli tarihi bir hazine adeta. Kale, görkemli surları ve kale içinde bulunan Osmanlı dönemi camileri, sarnıçları, su depoları ile ziyaretçileri kendine hayran bırakıyor. Tarihi konaklarla göze çarpan yeşil ırmak nehri manzaralı kaleyi görmeden Amasya’dan ayrılmayın.

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Ferhat ile Şirin Aşıklar Müzesi

Amasya’nın en sevilen ve merak edilen müzelerinden biri. 2013 yılında Amasya Belediyesi tarafından yaptırılan müze, Ferhat’ın Şirin için kilometrelerce uzunluktaki dağları delip, su getirdiği efsanede bahsi geçen “Ferhat Su Kanalı” diye bilinen alanda bulunuyor. İçerisinde bölümler şeklinde Ferhat ile Şirin’in, Leyla ile Mecnun’un, Kerem ile Aslı’nın, Mimar Sinan ve Mihrimah Sultan’ın, Romeo ve Juliet gibi efsanelerin hikayeleri, maket ve heykel gibi tasarımları ve bu efsanelerin yaşandığı dönemlere ait dekorlar ışık, ses ve efektlerle ziyaretçilerine sunuluyor.

Yedikuğular Kuş Cenneti

Yedikuğular Kuş Cenneti

Turizm açısından önemli diğer bir nokta Yedikuğular Kuş Cenneti. Yedikır Barajı çevresinde göç mevsimlerinde pek çok türde kuşa rastlayabilirsiniz. Burası yaklaşık 820 hektarlık bir alanı kaplıyor.  Suluova ilçesine 5 kilometre uzaklıkta bulunan bölge, 1989 yılında Sit alanı olarak kabul edildi. Çevrede bulunan piknik alanında sevdiklerinizle keyifli vakitler geçirebilir, günlük hayatın stresinden bu doğa harikası, huzur kaynağı alanda uzaklaşabilirsiniz.

Saraçhane Camii

1372 yılında Amasya Emiri Şadgeldi Paşa tarafından yaptırılan cami, Ziya Paşa Bulvarı’nda yer alıyor. Tarihte çevresindeki saraçhanelerden dolayı ismi Saraçhane olarak kabul edilen cami, inşa edildiği tarihten bu yana birçok restorasyon çalışmasından geçmiştir. Tasarımında kullanılan kalem işlemeleri kesinlikle görülmeye değer.

Amasya Kral Kaya Mezarları

Amasya Kral Kaya Mezarları

Kalker kayalara oyularak inşa edilen Krallar Vadisi olarak da bilinen anıt mezarlar, Harşena Dağı’nın güney kısmında yer alıyor. 23 adet kaya mezarlar, Yeşilırmak Vadisi boyunca tüm kentin gördüğü bir alana yapılmıştır. En büyükleri olan “Büyük Kral Mezarı” ise batı yönünde bulunan en son mezardır.  Her yıl yerli yabancı binlerce turistin uğradığı kaya mezarlarını görmeden şehirden ayrılmayın, bizden söylemesi.

Borabay Gölü

Borabay Gölü

Heyelan Gölü olarak da nitelendirilen göl, Amasya’nın Taşova ilçesinden yaklaşık 25 kilometre mesafede bulunan Borabay Köyü’nün batısında yer alıyor. Yemyeşil ağaçların yansıdığı, tablolardan çıkmışçasına güzelliğiyle görenleri kendine hayran bırakan Borabay Gölü’nün en derin noktası 36 metre olup, denizden 1030 metredir. Bu doğa harikası krater gölünün, tatilinizin bir parçası olmasını istemez misiniz?

Aynalı Mağara

Aynalı Mağara

İlginç hikayesiyle dikkat çeken ve en çok merak edilen yerlerden biri Amasya’da. Hikâyeye göre, kızının güzelliğini görüp de bayılmadan duran ve onu dünya gözüyle seyredebilen kişiye kızını vereceğini duyuran bir kral tarafından yaptırılıyor. Her köşeden şehzadeler, dünya zenginleri bilginler yani özetle kendine güvenen birçok genç, bu çağrı üzerine hızla Amasya’ya geliyor. Merkezde bulunan mağarayı hikayesi ve mistik havasıyla oldukça insan merak ediyor ve her yıl birçok kişi tarafından ziyaret ediliyor.

Amasya Saat Kulesi

Amasya Valisi Ziya Paşa tarafından 865 yılında yaptırılan saat kulesi, 1938 yılında meydana gelen depremde yıkılmış ancak 2002 yılında tekrar inşası yapılmıştır. Anadolu Türk Mimarisinin değerli örneklerinden biri olan cami gerek yapısı gerekse önemi dolayısıyla oldukça ilgi gören bir yapı. Amasya’ya gitmişken mutlaka uğramalısınız.

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 4331
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.