2.03.2022 11:55:00

Bir Kastamonu Gezilecek yerler

Kastamonu Gezilecek Yeler

KASTAMONU

 

Turistik açıdan hak ettiği değeri göremeyen şehirler listesi düzenlenirse Kastamonu mutlaka ilk şehirlerden biri olacaktır. Özellikle 2018 de Türk Dünyası Kültür Başkenti seçilmesi sebebiyle şehirde artan turizm yatırımları ne yazık ki ülke genelinde yeteri kadar yankı bulamamış durumda. Tarihin birçok sahnesinde yer almış olan bu kadim şehirden evliyalar, komutanlar ve birçok devir geçmiş. Bu birikimden geriye de birçok kahverengi tabela kalmış durumda. Şimdi size Kastamonu’ya dair zenginliklerden bahsedeceğiz.


 

KASTAMONU NASIL BİR YER?

 

Karaçomak deresinin yardığı vadi üzerinde nesillerdir devam eden yaşam bugün 130 bin kişilik nüfus ile devam etmekte. Kuzeyinde 170 kilometrelik sahil şeridi, güneyinde Ilgaz Dağları, batısında Küre Dağları Milli Parkı, doğusunda dünyanın en iyi sarımsağının başkenti Taşköprü ile adeta bir zenginlik abidesi. Genel olarak yeşilin hakim olduğu şehir ormancılık, kerestecilik konusunda ülkemizin önde gelen yerlerinden biri olarak karşımıza çıkıyor.


 

KASTAMONU’DA GEZİLECEK YERLER

 

ILGAZ DAĞLARI MİLLİ PARKI

 

Kastamonu’nun en çok ayısı ile meşhur olmasının sebeplerinden biri dört bir yanının zorlu arazilere sahip yüksek dağlarla çevrili olmasıdır. Bu ünün en önemli kaynaklarından biri de kış turizminin en sevilen yerlerinden Ilgaz Dağları Milli Parkı’dır. Güney komşusu Çankırı ile arasındaki bu dağar her yıl yüzbinlerce doğa severi dört mevsim boyunca ağırlamakta. Eğer yolunuz Kastamonu’ya düşecek olan bir kayak severseniz  Yurduntepe Kayak Merkezinde mutlaka bir gün geçirmelisiniz. 

 

KÜRE DAĞLARI MİLLİ PARKI

 

Bartın, Karabük ve Kastamonu illerini içine alan milli parkın kastamonu sınırları içerisinde kalan bölgesinde birçok güzellik bulunuyor. Özellikle Pınarbaşı ve Azdavay ilçelerindeki noktalar her yıl binlerce turist tarafından ziyaret ediliyor. Burada görebileceğiniz yerler ise şunlardır;

  • Valla Kanyonu

  • Horma Kanyonu

  • Çatak Kanyonu (Cam teras)

  • Ilıca Şelalesi

  • Ilgarini Mağarası

 

 

NASRULLAH CAMİİ

 

Kastamonu’nun en önemli camisi hangisi diye sorulursa burası şüphesiz Nasrullah Camii olur. Osmanlı döneminde yapılan camii 1506 yılında Kadı Nasrullah tarafından yaptırılmıştır. Bu caminin şadırvanından su içen kişiler için de bir efsanesi bulunuyor. Bu şadırvandan her kim su içerse ya 7 kez daha Kastamonu’ya gelir ya da buraya yerleşirmiş. Bu efsanenin yanı sıra Kurtuluş Savaşı döneminde Mehmet Akif Ersoy bu camide vaaz vermiştir.

 

 

MÜNİRE MEDRESESİ VE EL SANATLARI ÇARŞISI

 

Nasrullah Camii’nin arka kısmında yer alan bu medrese Hacı Mustafa Efendi tarafından 1746 tarihinde yaptırılmış. Eskiden zanaatkarların hem eğitim verip hem de işlerini yaptığı dükkanlar bugün ise el sanatları çarşısına dönüştürülmüş. Yaklaşık 5 dakika içerisinden gezebileceğiniz çarşı içerisinde halkın gölgelik altında dinlenebileceği, oturup bir şeyler içeceği bir de çay bahçesi yapılmış.

 

 

İSMAİLBEY KÜLLİYESİ

 

Kastamonu’yu 170 yıl boyunca yönetmiş olan Candaroğulları beyliği döneminde yapılan külliye bölgenin kalkınması adına uzun yıllar boyunca önemli kişiler yetiştiren bir merkeze dönüşmüş, Eğitim ve ibadet alanları ile geniş bir yer kaplayan külliye Kemalettin İsmail Bey tarafından yaptırılmış. Külliye şehir merkezinden Şehinşah Kayası adı verilen noktaya konumlandırılmış. Külliye içerisinde han,hamam,kütüphane ve camii bulunuyor. Hamamın bulunduğu yer aradan yol geçmesi sebebiyle şu an ayrı olsa da hala faal olarak işletilmeye devam ediyor.

 

 

YILANLI KÜLLİYESİ

 

Külliye 1272 yılında Abdülkadir Geylani’nin torunu Abdülfettha-ı Veli tarafından yaptırılmış  önemli bir külliyedir. İçerisinde 25 önemli kişinin sandukaları bulunur. Külliye aynı zamanda uzun bir süre Darüşşifa olarak da kullanılmış. Külliye bahçesindeki şadırvanın üzerinde yapılmış olan çiçek işlemeleri ve girişindeki yılan kabartmaları ise görülmeye değer. Selçuklu döneminden kalan bu noktayı da mutlaka görmenizi tavsiye ediyoruz.

 



 

SAAT KULESİ 

 

Kastamonu şehir merkezinin  tam ortasındaki Cumhuriyet meydanında belediyenin sokağına girdiğinizde ileride karşınıza çıkan merdivenlerden kuleye çıkılıyor. Kulenin bulunduğu konum şehri panoramik bir şekilde görebiliyor. Saat kulesinin bulunduğu noktada aynı zamanda bir de kafeterya bulunuyor. Çok yönlü olarak Kastamonu’yu izleyebileceğiniz bu noktayı seveceğinizi düşünüyoruz.

 

 

KASTAMONU KALESİ

 

Uzun bir süre tadilatta kaldıktan sonra kısa bir zaman önce tekrar ziyarete açılan kale şehrin en hakim tepesinde yer alıyor. Şehir merkezinin güneybatısındaki sırtta 112 metre yüksekliğindeki bir kayalığın üzerinde inşa edilmiş olan kulede Bizans, Selçuklu, Candaroğulları  ve Osmanlı izleri bulunmaktadır. Birçok kısmı yeni hükümranlık tarafından onarılıp genişletilmiştir. Herhangi bir giriş ücreti bulunmayan kaleye ulaşım da oldukça kolaydır. 

 

 

AYAĞI YANIK TÜRBESİ

 

Kastamonu ülkemizde en çok evliyanın yaşadığı şehirlerden biri. Şehirde bulunan camilerin yarısı türbe ile bitişik bir şekilde inşa edilmiş. Ayağı Yanık, diğer adıyla Aşıklı Sultan türbesi’nin hikayesi ise rivayete göre, burada çıkan yangının ardından, burada yatan evliya, o günkü valinin rüyasına giriyor ve yanıyoruz yardım et diye ona sesleniyor. Bunun üzerine kalkan vali gerçekten de türbenin yandığını görüyor. Yangın söndürüldükten sonra ise evliyanın ayağının yanmış olduğu farkediliyor. Günümüze kadar bozulmadan ve çürümeden gelmiş evliyanın bedeni bu yangından yanıyor.

 

 

NASRULLAH KÖPRÜSÜ (KAMBUR KÖPRÜ)


 

Şehri ikiye ayıran Karaçomak çayının üstüne yapılmış olan tarihi köprü aslında eskiden çok daha büyük bir köprüymüş. Yol yapımları sebebiyle bir kısmı yıkılmış.  Köprünün iki girişinde eski dönemlerden kalma sadaka taşı bulunuyor. Eski bir Osmanlı geleneği olan bu taş üzerine yöre halkı gönlünden kopan yardımları bırakırmış. İhtiyaç sahipleride ihtiyacı kadarını bu sadaka taşları üzerinden alırmış. Osmanlı döneminin yardımlaşma geleneğinin bir örneği de bu köprüde yaşanırmış. 

 

 

KASTAMONU’DA YEME İÇME

 

Kastamonu’da yemek kültürü ise çok çeşitli bir yelpazeye sahip. Bir çok restoranda yerel yemekleri tadabilme ayrıcalığına sahip olabiliyorsunuz. Bu özelliğe sahip gerçekten de oldukça az şehirden biri de Kastamonu. Kastamonu geleneksel yemekleri ise şunlar ;

  • Çekme Helva

  • Banduma (Hindi eti ve yufka ile yapılıyor)

  • Ekşili Pilav  (Yoğurt ve Siyez Bulguru ile yapılır)

  • Etli Ekmek ( Daday ilçesinde yapılan ikramlık )

  • Pastırma  (Çemeninde Taşköprü sarımsağı olan , doğal kurutulmuş bir pastırma)

  • Tirit  (Bayatlamış Kastamonu simidine kemik suyu dökülüp, üzerine sarımsaklı yoğurt ve baharatlı kıyma eklenerek yapılmakta)

  • Kuyu Kebabı “Büryan” (Oğlak etinden yapılmaktadır)

  • Kara Çorba (bol baharatlı bir çorba türü)

 

 

KASTAMONU’DA KONAKLAMA

 

Kastamonu şehir merkezi turistik noktalar kadar konaklama konusunda da birçok seçeneğe sahip. Şehirde klasik şehir otellerinin yanı sıra birçok konak ve han bulunuyor. Bu noktaların her biri geleneksel Kastamonu mimarisi ile hazırladığı odalarda misafirlerini ağırlamaktalar. BUnlara ek olarak şehrin birçok noktasında konaklama şansınız bulunuyor. Eğer kış tatili için geldiyseniz Ilgaz bölgesinde de birçok otel seçeneği mevcut.

 

 
Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 7787
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.