8.12.2021 15:55:00

Çıralı Olipos

Çıralı Ve Olimpos

ÇIRALI VE OLİMPOS REHBERİ

 

Ülkemizdeki turizm bölgeleri arasında diğerlerinden farklı bir enerjisi olan nadir bölgelerden biri de Çıralı- Olimpos bölgesi. Bu bölge Tahtalı Dağı’nın eteklerinden akan suların beslediği küçük bir alandan oluşuyor. Birbirinden her ne kadar farklı iki yer olsa da bitişik olmaları ve bağlantıları olmaları sebebiyle ikisini birlikte anlatmak istedik. Bu bölgeleri gezerken en efektif nasıl gezilir bu yazıyı okuduğunuzda tamamen öğrenmiş ve hatta gitmiş kadar olacaksınız.

 

OLİMPOS VE ÇIRALI KARŞILAŞTIRMASI

 

  • Antalya'nın batısında bulunan bu iki yerleşim yerinin yol üzerinden girişleri de farklı. İki yol kavşağı arasında yaklaşık 4 km bir mesafe bulunuyor. Bu sebeple konaklama yerinizi seçtiğinizde ikiside aynı yer diye düşünüp yanlış kavşaktan girmeyiniz. (Çok sık yapılıyor)

  • Çıralı 3 kilometrelik sahilin 2.5 kilometresinin geçtiği kısım, Olimpos ise 500 metresine sahip

  • İki bölgeyi birbirinden araya koyulmuş çanta gibi ayıran bir tepe var. Araçla gitmek için etrafından 15 dakika araçla dolaşıyorsunuz fakat sahilden iki yer arasında geçiş var

  • Çıralıdan sahile inerken bir sorun yokken, Olimpos’tan sahile inmek için antik kentin içinden müzekartla geçmeniz gerekiyor ya da otel adınızı söyleyip indirimli 10 geçişlik kart alabiliyorsunuz. Bir kartı birkaç kişi kullanabilirsiniz.

  • Olimpos dikine bir yerleşime sahip, Çıralı ise enlemesine. Bu sebeple sahile uzaklıklar Çıralı’da eşitken, Olimpos’ta her otelin uzaklığı değişiyor.

  • Her ikisinde de yeme-içme ve marketler bulunuyor 

 


 

OLİMPOS NASIL GEZİLİR?

 

Olimpos’a gezme gittiğinizde yanınızda mutlaka müzekart olması gerekiyor. Bir günden fazla kalacaksanız da 10 girişlik kart almalısınız. Kalacağınız yerin adını söyleyip indirimli almayı unutmayınız. 

 

En başından en sonuna yürüme mesafesi ise yaklaşık 20 dakika sürmekte. Bölgenin girişinden antik kentin kıyısına kadar her alanda bungalov konaklama noktaları bulabilirsiniz. Bu bölgede betonarme yapılaşma yasak olduğu için tek alternatifiniz bungalovlar. Bu sayede bölgede hiçbir zaman görüntü kirliliği oluşmuyor.  Olimpos’taki gezinizi ise şu şekilde yapabilirsiniz;

 

 

Antik kent gezinizi yapmak için müze kartınızla ya da 40 liralık giriş biletinizi almanız gerekiyor. Giriş yaptıktan sonra ilk olarak sağınızda bazı şehir kalıntıları görmeye başlıyorsunuz. Sağınızda ise yalnızca kış zamanı akan derenin kuru kısmını gördükten sonra suyla dolu noktaya ulaşıyorsunuz. Bu suyun kaynağı ise şehrin içerisinden gelmekte. BUrası aynı zamanda şehri gezmeye başlayacağınız nokta. Şehri suyun batısı ve doğusu olarak iki şekilde anlatacağız.

 

 

Üzerine çalışılmış ve düzenlenmiş bölgelerin çoğu suyun batısında kalan kısımda bulunuyor. Berrak soğuk suyun geldiği yöne doğru devam ettiğinizde yan yana iki kişinin zor geçeceği bir taş yoldan kentin içine doğru ilerliyorsunuz. Ardından karşınıza çıkan ahşap köprünün hemen solunda sizi bir mezar odası karşılıyor.Köprüden karşıya geçtiğinizde ise başka bir mezar odası sizleri karşılıyor. Lahidleri geçtikten sonra durgun ve berrak bir su ormanın tüm yeşilini yansıtarak sizleri karşılıyor. 

Patikayı devam ettirdikten sonra karşınıza mozaikli yapının bulunduğu kısma ulaşıyorsunuz. Duvar yapıları hala sağlam olan yapının zeminleri mozaikle kaplı bulunuyor. Bu bölgede dikkatinizi çekebilecek olan başka bir nokta da yerdeki orman örtüsünün insan aşındırmasına bağlı olarak damar damar ortaya çıkmış olması. Yerde adeta bir sarmaşık görebiliyorsunuz. Bu bölgeden devam ettiğinizde karşınıza eski meclis binası, tapınak ve şehrin geri kalan noktaları çıkıyor. Fakat bu bölge çalışmalar sebebiyle 2020 sonunda ziyarete kapatıldı. Çalışmaların ne zaman biteceği belli değil fakat şansınızı yine de deneyebilirsiniz. 

 

 

Bu bölgeden tamamen dışarı çıktıktan sonra sağa dönüp duvarın üzerindeki girişten girip iç şehrin bazı kısımlarını yine görebiliyorsunuz fakat görülmesi gereken  asıl bölge ne yazık ki kapalı.

 

 

Bu şehrin tiyatrosu yok mu peki diye soracak olursanız  var fakat çok da sağlam kalamamış ne yazık ki. Tiyatro ve diğer yapıların bulunduğu bölgeyi görmek isterseniz biraz geriye doğru yürüyüp karşıya geçmeniz gerekiyor. Eğer patikayı sağa doğru takip ederseniz uzaktan da görebileceğiniz küçük bir tepenin üzerindeki yapı ölü yakım odası. Yürüme 5 dakikada buraya çıkabiliyorsunuz. Eğer bu noktadan sola dönerseniz oldukça düzensiz bir kısma ulaşıyorsunuz. Bu kısım tiyatro ve diğer birçok belirsiz duvar ve yapının bulunduğu yer. Bu bölgede yürümek ve yol bulmak otların kapaması yüzünden zor olsa da görmeden geçmeyin

 

Olimpos kenti çıkışından çıktıktan sonra solunuzda iki lahid daha görebilirsiniz. Buradan devam ettikten sonra sahile ulaşıyorsunuz. Sahilin güzelliği için anlatabileceğimiz bir şey yok fakat şimdi söyleyeceğimiz yer Olimpos’un en güzel manzarasının bulunduğu yer. Burasının adı Ceneviz Kalesi olarak biliniyor. Sahilin en sonuna doğru yürüdüğünüzde girişin yasak olduğunu söyleyen noktadan girip yukarı doğru devam ediyorsunuz. Bu eski bir tabela artık bir geçerliliği yok. Bu bölgede doğaçlama yaparak saat 11 yönünde tırmanmaya başlıyorsunuz. Herkesin bireysel olarak dahi çıkabileceği zorlukta bir yer burası. En üste çıktıktan sonra iyi ki bu yazıyı okumuşum diyeceksiniz. 

 

 

ÇIRALI NASIL GEZİLİR?

 

Çıralı şehir merkezinde görebileceğiniz ek bir şey yok fakat enelemsine uzanan şehrin ara sokaklarındaki begonvil ve mandalina ağaçlarının arasında güzel bir müzikle yürüyüş ve koşu yapmak oldukça harika bir aktivite olacaktır. 

Çıralı bölgesinde yapabileceğiniz 3 etkinlik bulunuyor. Bunlardan biri upuzun sahilde sessiz bir şekilde yıldızları ve denizi izleyebilirsiniz. Herkes Olimpos tarafında toplandığı için bu upuzun sahil gece size kalacaktır. Sahil bölgesinde gece kesinlikle ateş yakmamalısınız. Çünkü bu bölge aynı zamanda caretta caretta kaplumbağalarının da yumurtlama yeri. Bu sebeple gece yaktığınız ateş onları kendisine çekmekte ve onların ölümüne sebep olmaktasınız. Çünkü yumurtadan çıkan kaplumbağalar denizdeki ışık yansımasına doğru gitmeleri gerekirken daha parlak gördükleri ışığa gidebiliyorlar.

 

Çıralı da ikinci yapacağınız şey ise Chimera’yı (Yanartaş) ziyaret etmek. Bölge Çıralı’nın en sol ve sonunda yer alıyor. Bölgenin girişi ücretli fakat sürekli değişiyor. Bu ücret ise özel işletme sebebiyle mecburen ödeniyor ve müze kart geçmiyor. Eğer dizleriniz sorunluysa ve nefes probleminiz varsa yaklaşık yarım saatlik bir yüksek taşlı merdiven çıkışına hazır olmalısınız. Sonunda bütün yorgunluğunuza değen bir nokta burası. Ziyaret etmek için en iyi zamanlama ne derseniz gün batımından 1 saat kadar önce tırmanmaya başlamınızı öneririz. Çıktığınız yüksek tepeden gün batımını izledikten sonra biraz da karanlığa kalmanızı tavsiye ediyoruz. Her noktadan çıkan doğal gazların devamlı olarak yanışı eşliğinde yıldızları çok net görebilirsiniz. Zevkinize göre bu bölgede şişte sucuk pişirebilirsiniz. Genel etkinlik bu yönde ama siz bilirsiniz. Romantik bir ana sucuk dahil edip etmemek sizin tercihiniz.

Çıralı da üçüncü etkinlik ise Likya Yolundan, Maden Koyu’na yürümek. Bu bölgenin en sonundaki yüksek sedir ağaçlarının arkasından Likya Yolu tablesasını görebilirsiniz. Bu noktada rota ikiye ayrılıyor. Ya Yanartaş’tan yukarı ya da buradan devam ediyorsunuz. Kısa bir çıkıştan sonra tepenin ardına doğru geçiyorsunuz. Buradan devam ettikten sonra da karşınıza Maden Koyu çıkıyor. Bu yürüyüş tabeladan itibaren yaklaşık olarak 1.5 saat sürüyor. Bu bölge karadan bağlantı olmaması sebebiyle yüzmek için de hem sakin hem de nispeten daha temiz bir nokta. 


 

OLİMPOS VE ÇIRALI’DAKİ İMKANLAR

 

Bölgede konaklama adına bungalov, pansiyon ve kamping alternatifleri bulunuyor. Market ve restoran için ise kafi derecede işletme mevcut. Aktivite için ise tekne turu, atv ve ya at safirisi, kano ve kaya tırmanışı aktiviteleri bulunuyor. Sizlere bu bölge için önerebileceğimiz en önemli şey ise benzininiz dolu olarak gelmeniz. Çünkü en yakın benzinci Adrasan kavşağında olup Olimpos’a 12 km Çııralıya 15 km mesafede bulunuyor. Bunların dışında bölgeye en yakın hastane ise Kumluca Devlet hastanesi olup yaklaşık 35 km mesafede bulunuyor. 

 
Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 6042
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.