9.03.2022 10:45:00

Dara Antik Kenti

Dara Antik Kenti

DARA ANTİK KENTİ

 

Mardin’de mutlaka görülmesi gereken yerlerden biri de kesinlikle Dara Antik Kenti’dir. Bulunduğu nokta itibariyle de adeta gizli bir yaşam alanıdır. Kendisi başlı başına antik bir şehir olan Mardin’in güneyinde bulunan bu şehir çok çarpıcı bir yerleşim alanına ve diğer ilginç yapılara ev sahipliği yapmaktadır.

 

 

DARA ANTİK KENTİ NASIL BİR YER?

 

Genel olarak benzer yükseklikteki tepelerden oluşan kilometre uzanan ovanın neresinden bakarsanız bakın burada bir şehir olduğunu anlamanın imkansız olduğu izole bir kent burası. Genel olarak kayaların iç kısımlarının oyularak yerleşim alanlarına çevrilen şehirdeki yaşam yazılı kaynaklarda 2400 yıl önceye dayanıyor olsa da daha da öncesine gittiği tahmin edilmekte.

 

 

DARA KENT TARİHİ

 

Şehir en bilinen haliyle Roma garnizonu olarak kullanılmıştır. Hakkındaki ilk yazıtlar M.Ö. 1. ve 3. yüzyıllarda kaleme alınmıştır. Roma’nın en uç topraklarında biri olan bu bölgede Sasani tehlikesine karşılık 6. yüzyılın başında Anastasius tarafından bu noktada bir garnizon kurulmuştur. Daha öncesinde de taş ocağı olarak kullanılıp açılan alandaki kayaların oyularak şehre dönüştürülmesi başlayan yaşam Romalılardan sonra daha da hareketlenmiştir.

 

 

Anastasius’tan sonra gelen Justinianus ise şehri oldukça geliştirmiştir. Şehrin içerisinde agora, yaşam alanları ve mezar odaları bulunmaktadır. Burada gömülen hristiyan mezarlarında oturarak gömülme gibi bir gelenek de hakim. Bunun sebebinin ise Hz. İsa’nın doğudan tekrar geldiğinde onları hazır olarak görmesi içinmiş.

 

 

Ortalama her 300 yılda bir hakimiyeti değişen şehir, Romalıların, Sasanilerin, Perslerin, Arapların, İlhanlıların, Artukluların ve Osmanlıların hakimiyetine girmiştir. İlhanlılar döneminde oldukça tahrip edilen kent bu tarihten sonra sadece küçük bir köy olarak kalmıştır. 

 


 

AÇIK HAVA MEZARLIĞI

 

Şehrin içerisinde açık ve kapalı iki mezar alanı bulunmaktadır. Şehrin içerisinde yer alan bu mezarlık alanında kaya mezarları, lahit mezarlar ve sanduka mezar tipleri görülmektedir. Kaya oyma yerleşim şekli daha çok pagan adeti olması sebebiyle kaya mezarların birçoğunun onlara ait olduğu düşünülmektedir. Lahit mezarlar ise daha çok Roma izlerini taşırlar. Sandukalarda ise Roma ve Arap mezarlarının karışık olduğu tahmin edilmektedir.

 

 

GALERİ MEZARLIK

 

Şehrin içine girdikten sonra en son kısımda içerisi çok katlı olarak mezarlığa dönüştürülmüş galeri tipi mezarlıkla karşılaşıyorsunuz. Burada camekan zeminin altında keşfedilmiş ve hala kazısı devam eden birçok mezar görebiliyorsunuz. Mezarlık alanının duvarlarında da birçok işleme ile yaşanan olaylar tasvir edilmeye çalışılmıştır.

 

 

ZİNDAN

 

Dara kentinin en ilginç yapılarından biri de şüphesiz zindanlarıdır. Roma garnizonu olduğu dönem itibariyle yapılmış olan bu zindanlarda bölge savunması esnasında yakalanan birçok mahkum burada zincirlenerek kapatılmıştır. Önceden sarnıç görevi gören bu zindanlarda yükseklik ve yankılı iç yapı sebebiyle mahkumların acı çekerek delirerek yavaşça ölmelerine yıllar boyunca göz yumulmuş. Büyük bir acı noktası olan zindanlar insanın ruhunu yaralamaktadır.

 

 

DARA ANTİK KENTİNE NASIL GİDİLİR?

 

Antik kent Mardin şehir merkezi ile Nusaybin ilçesi yolu üzerinde bulunmaktadır. Güneye doğru inerken batıda kalan yola saparak 15 kilometre kadar içeri girmeniz gerekiyor. Bu yol yalnızca Dara’ya çıkıyor. Buradan sonra isterseniz Nusaybin’e devam edebilir yada aynı yolu geri dönerek Mardin’e ulaşabilirsiniz.  Dara kent girişinde ise herhangi bir ücret bulunmuyor. Şehre toplu taşıma ile ulaşım imkanı bulunmuyor. Dolmuşla en yakın gidebileceğiniz nokta Nusaybin dolmuşlarına binip inebileceğiniz Tilkitepe kavşağıdır. Buradan içeri ise yaklaşık 1.5 saat yürümeniz gerekmektedir. Toplu taşıma dışında alternatifiniz olmasa da genel olarak ziyaret alanı olması sebebiyle oraya giden birçok aracın sizleri alıp yürütmeyeceğini de ekleyebiliriz. Bölge insanı oldukça misafirperverdir. Tilkitepe yerine Mardin yönünden gelenlerin saptığı kavşağı da kullanabilirsiniz.

 

 

DARA ANTİK KENTİ ÇEVRESİNDEKİ İMKANLAR

 

Dara kenti çevresinde gelen misafirleri ağırlamak için kafeterya ve hızlı yenebilecek birkaç yemeğin satıldığı noktalar bulunmaktadır. Bunların dışında herhangi bir imkan bulunmamaktadır. 

 

Dara çevresinde konaklama için de hiçbir şansınız bulunmamaktadır. En yakın otel tipi konaklama ihtiyacınızı Mardin’de gidermek durumundasınız. Bölgenin Mardin merkeze uzaklığı ise 25 kilometredir. 

 

 
Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 8450
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.