7.03.2022 15:10:00

Doğu Ekspres

Doğu Ekspress

DOĞU EKSPRESİ

 

Ülkemizin son yıllarda en popüler aktivitelerinden biri olan Doğu Ekspresi turuna dair sizlere birçok konuda bilgi vermemiz gerekiyor. En çok sorulan sorulardan başlayıp adım adı nereler gezilir neler yapılır anlatmış olacağız.

 

 

DOĞU EKSPRESİ YOLCULUĞU NASIL BİR ŞEY?

 

Doğu Ekspresi yolculuğu bir tren yolculuğundan ne beklediğinize göre anlam kazanıyor olsa da elbette özel bir yanı var. Bundan yıllar önce sadece 25 saatlik yolculuk olan bu rota bugün herkesin kaynaştığı bir eğlence etkinliğine dönüşmüş durumda. Bu eğlencenin büyük bir kısmı yataklı kompartımanlarda yaşanıyor olsa da diğer kısımda eğlenmek için elinden geleni yapıyor. Her vagonun ortalama 40 kişi olduğu yataklı vagonlarda herkes ilk olarak odalarına yerleşip sonrasında da odalarını süsleyerek fotoğraf çekiliyor. Bu kısım oldukça hızlı sona eriyor. Sonrasında ise eğlence tamamen sizin oda arkadaşlarınıza ve vagondaki diğer kişilere göre şekilleniyor. Birlikte şarkılar söyleyip muhabbetler edilen oyunlar oynanan bir geceye dönüşüyor.

 

 

Bu yolculuk akşam vakti başladığı için genel sessizlik saati 12 gibi başlıyor ve uyuyorsunuz. Odaların genel olarak oldukça sıcak olduğunu söyleyebiliriz. Aynı zamanda 4 kişi de küçücük odada nefes alıp verince ortam iyice ısınıyor. Sabah tren sesi artık uykunuzu aldığınızda kulağınıza gelmeye başlıyor. Sabah olduğunda erken saatlerde Erzincan’ın İliç ilçesinden geçen Fırat nehrinin yeşil sularının arasında uyanıyorsunuz. Herkes camlardan bu muhteşem manzarayı izliyor. Yol üzerinde önce Erzincan’a ardından da Erzurum’a ulaşıyorsunuz. Erzurum’da trene cağ kebabı söyleme geleneğini de tamamladıktan sonra akşam vakti Kars’a ulaşmış oluyorsunuz. Tren yolculuğunun ilk kısmı bu şekilde.

 

 

TURİSTİK DOĞU EKSPRESİ İLE NORMAL DOĞU EKSPRESİ ARASINDAKİ FARK

 

Normal Doğu Ekspresi Ankara-Kars arası yolculuğunu 25 saatte tamamlarken, turistik olan bazı noktalarda durma ve gezi molaları verdiği için 32 saatte Kars’a ulaşmaktadır. Turistik doğu ekspresi tamamen yataklı vagonlardan oluşmaktadır. Ayrıca restoran kısmında kahvaltı ve ana yemek servisleri bulunmaktadır. Ücreti de normal biletten fazla. Turistik Doğu Ekspresi, Ankara’dan (Çarşamba ve Cuma Günleri) saat 15.55’te, Kars’tan (Cuma ve Pazar Günleri) 22.20’de hareket etmektedir.

 

 

DOĞU EKSPRESİ SONRASI GEZİLECEK YERLER

 

Doğu Ekspresi bildiğiniz üzere Kars’ta sonlanıyor olsa da gezilecek yerler Kars’ın ilçelerinde ve Ardahan’a kadar taşabiliyor. Bu noktaları da sizler için ayrıca anlatmış olacağız.

 

KARS’TA GEZİLECEK YERLER

 

Kars şehir merkezinde gezi alternatiflerin oldukça çeşitli bölgeye gelenlerin ilk uğradığı yer Kars Kalesi oluyor. Kalenin ardından da hemen aşağıda bulunan Taş Köprü ve Kümbet Camii’ni ziyaret edebiliyorsunuz. Kars en sevilen aktivitelerden biri de Aşık Atışmalarına katılmaktır. Aşık atışması bulunan yerler genelde restoranlardır. Burada hem yemek yiyebilir hem de atışma dinleyebilirsiniz. Şehir merkezinde görülebilecek daha fazla yer olsa da en önemli noktalar bunlardır.

 

 

ANİ HARABELERİ

 

Ani Harabeleri ülkemizin en önemli tarihsel miraslarından biridir. Unesco Dünya Mirası listesinde dahil edilmesinin ardından daha çok ziyaretçi ağırlamaya başlayan alan Doğu Ekspresinin de canlanmasıyla ziyaret rekorları kırmaya başladı. Müzekart ile gezebildiğiniz gibi ücretli olarak biletle de giriş yapabiliyorsunuz. Tarihi yaklaşık 3000 yıl öncesine dayanan bölge aslında bir yaşam alanı olarak uzun yıllar bölgeyi hakimiyeti altına alan milletlerce kullanılmıştır. 

 

 

Ani Harabeleri genişçe bir sur duvarından Arpaçay’ın yardığı vadiye kadar olan oldukça büyük bir alanı kaplıyor. Eski dönemlerin en önemli yaşam merkezlerinden biri olduğu düşünülen bölge Hristiyanlık için de oldukça önemli bir nokta olarak anılıyor. Bölgede ağırlıklı olarak kilise yapısı bulunmasının yanı sıra Selçuklu döneminden kalma bir de cami bulunuyor.

 

 

Ani Harabelerinin harabeye dönüşmesi ise Kurtuluş Savaşı zamanına dayanır. Daha öncesine kadar hala aktif olarak yaşam bulan bölgedeki savaşların oldukça şiddetli geçmesi sonucunda kendi payına düşeni almış. Bugün hala ayakta olan yapıların dışında uygarlık öncesi yaşama kadar da uzandığı tahmin edilen bölümlerde bulunmuş fakat bu bölgeler iki ülke sınırı arasında kalması sebebiyle çalışmaya açılamamakta.

 

 

SARIKAMIŞ

 

Sarıkamış bölgesi Kurtuluş Savaşından kalan en önemli kahramanlık hikayelerinden birinin yazıldığı yerdir. Bu manevi yoğunluğunun yanı sıra bugün kış sporları için de turistler tarafından ziyaret edilmektedir. Ülkemizin en sevilen kayak pistlerinden biri olan Sarıkamış sizler için bir günlük aktivite demektir.  Sarıkamış kayak merkezi Kars şehir merkezine 50 dakika mesafede bulunmaktadır. Bölgede gezebileceğiniz yerlerden en meşhur olanı ise Katarina Köşkü’dür.

 

 

ÇILDIR GÖLÜ 

 

Çıldır Gölü Ardahan ili sınırları içerisinde bulunan ve Doğu Ekspresi ile özdeşleşmiş bir göldür. Oldukça geniş bir alanı kaplayan göl kış aylarının soğukluk derecesine bağlı olarak Ocak - Şubat ayları arasında yaklaşık 2 ay süre boyunca yüzeyi donuk bir şekilde kalır. Mevsimsel şartlara göre donma zamanı erkene veya ileri atabilmektedir. 

 

 

Çıldır gölü bu turun en vazgeçilmez noktalarından biridir. Çıldır gölü üzerinde her yıl Şubat ayının ilk veya ikinci haftasında Kristal Buz Festivali yapılır. Bu festival süresince Ardahan’ın yöresel oyunları ve atlı oyunlar buz üzerinde sporcular tarafından oynanır. Bu eşsiz festival her yıl binlerce kişiyi ağırlamaktadır. 

 

 

KARS’TA BULUNAN İMKANLAR

 

Doğu Ekspresi yolculuğu yapacak olan misafirlerin konaklama için oldukça geniş bir yelpazede tercih hakları bulunuyor. Kars, Sarıkamış ve Çıldır Gölünde konaklama için misafirhanelerden, bungalovlara ve her keseye uygun otele kadar birçok alternatif var. Fakat kış dönemi yoğunlukları sebebiyle rezervasyonlarınızı önceden yapmanızı tavsiye ediyoruz.

 

 

Bölgede kış zorlu şartlarda geçtiği için yeteri kadar hazırlıklı gelmediyseniz kışlık birçok ürün alabileceğiniz yerlerde bulunuyor. Hem sportif hem günlük malzemeleri Kars ve Sarıkamış’ta bulabilmektesiniz.

 

 

Bölgede ulaşım açısından da etkin bir ulaşım ağına sahip. Günün belirli saatlerinde bütün turistik noktalara gidiş geliş yapan servisler bulunmakta. Ani bölgesine gidebilmek için ise sabah saatlerinde kalkan belediyeye ait iki adet servis bulunmakta. Gidiş ve dönüş olarak oldukça hesaplı bir şekilde Ani harabelerine buradan kalkan servislerle gidip gelebilirsiniz.

 

 

KARS’TA NE YENİR

 

Kars’ın yemek konusunda en meşhur olduğu iki şey vardır. Bir tanesi kaz eti diğeri ise peynirleridir. Kars bunlara ek olarak birçok et türünde, peynir çeşidinde ve bal konusunda oldukça tatminkar ürünler sunmaktadır. Kaz eti için birçok alternatifiniz olsa da bölgede peynir konusunda en başarılı nokta “Büyük Zavodlar”dır. Bal için de yine birçok alternatifiniz bulunmaktadır. 

 

 
Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 2978
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.