14.03.2022 09:10:00

Gastronomi Başkenti Gaziantep

Gaziantep

 GAZİANTEP

 

Ülkemizin gastronomi başkenti denildiğinde akla gelen en önemli iki şehirden biri de Gaziantep’tir. Dünya gastronomi başkentliği de yapmış olan şehir de yüzyılların birikimi bir mutfak hazinesi bulunuyor. Bölge aynı zamanda tarihin de en önemli bölgelerinden biri olan Mezopotamya bölgesinde bulunması sebebiyle tarihsel olarak da birçok mirasa sahip.


 

GAZİANTEP NASIL BİR YER?

 

Gaziantep ülkemizin en büyük sanayi şehirlerinden biridir. Kalabalık nüfusu oturmuş ticaret kültürü ile ülkemizin güneydoğusundaki en önemli ticaret merkezidir. Birçok major alanda üretim ve ihracat yapılmaktadır. Şehir  iki bölgeye ayrılmaktadır. Üniversite bölgesi olan kısım şehrin yeni ve modern kısmıdır. Şehrin kuzey kısmı da daha çok eski dönemde kurulmuş olan bölümler ve briket örtülü yapılardan oluşur. Birkaç kilometrede çok farklı yaşam şekilleri ile karşılaşabileceğiniz bir şehir Gaziantep.

 

 

GAZİANTEP’TE GEZİLMESİ GEREKEN YERLER

 

GAZİANTEP KALESİ VE ÇEVRESİ

 

Şehrin bugünkü merkezi kale çevresinde genişlemiş durumda. Şehrin turistik bölümü genel olarak bu bölgede bulunuyor. Kale ve çevresinde hanlar, bedestenler tarihi camiler ve butik müzeler yer alıyor. Bölgedeki tüm yapılara bu başlık altında göz atacağız.

 

 

Gaziantep Kalesi,tahminen Romanın bölgede hakim olduğu zamanlarda inşa edilmiş olsa da tam bir tarih bulunmamakta. bugünkü haline ise M.S. 6. yüzyılda geldiği biliniyor. Bölgede hakimiyet sağlayan birçok devlet tarafından yaşam alanından çok gözetleme noktası olarak kullanılmıştır. Şehri merkezinde yükselen bu höyüğün üzerinde şehir merkezinin birçok köşesini net olarak görebilmektesiniz. Kalenin içerisinde kurtuluş savaşı dönemindeki kişilerin de heykelleri bulunmakta ve o dönemler onurlandırılmaktadır. Kale giriş ücreti 10 lira olup müzekart geçmemektedir.

 

 

Zincirli Bedesten,şehir merkezinin en çok ziyaret edilen noktalardan biridir. Gaziantep’in bir ticaret merkezi olduğunu düşünürsek uzun yıllar önce şehirdeki en aktif ticaret bu bölgede dönmekteydi.  Bu bölgedeki en önemli noktalardan biri de Zincirli Bedesten olmuştur. İçerisinde Gaziantep’e dair satılan her şeyden bu çarşı içerisinde bulabiliyorsunuz.

 


 

Bakırcılar Çarşısı,şehrin turistik bölgesinin diğer bir cazibe merkezi de burasıdır. Kalenin girişinin biraz altında bulunan bölgede yöresel el yapımı bakır işçiliğini görebiliyorsunuz. Arnavut kaldırımlı sokakta sağlı sollu dükkanlardaki usta ellerden çekiç sesleri duyabiliyorsunuz. Çarşının devamında ise baharatçılardan ve Gaziantep’in yöresel ayakkabısı olan “Antep Yemenisi” dükkanlarını görebiliyorsunuz.

 

 

Mağara Cafe,şehir merkezinin her köşesi tarihi birçok noktaya ev sahipliği yapıyor fakat bunlardan farklı olarak bir yer görmek isterseniz bölgede tarihi bir mağara bulunuyor. Bugün kafeteryaya çevrilmiş olan mağaranın içi yaz kış aynı sıcaklıkta bulunuyor. Farklı bir konsepti deneyimlemek için oldukça güzel bir yer. Serin olduğunu unutmayınız.

 

25 ARALIK MÜZESİ

 

Gaziantep ünvanını bildiğiniz üzere kurtuluş savaşı döneminden sonra almış. Bölgede yıllar süren fedakarlıklar ve kayıplarla dolu bir vatan savunması yapılmış. Bu savunma şehrin dört bir yanında oldukça büyük sonuçlar doğurmuş. Fransız ordusu ve Ermeni çetelerinin insani duyguları hiçe sayarak yaptığı savaş kurallarının dışındaki katliamlar ve yıkımların yol açtığı şeyleri ve dönemin birçok hikayesini bu müzede dinleyebiliyorsunuz. Şehrin kurtuluş günü olan 25 Aralık’tan adını alan müzeye herhangi bir giriş ücreti ödemeden girebiliyorsunuz. Rehberli olarak yapılan müze turunda her ayrıntıyı alanında bilgili kişilerden öğrenebiliyorsunuz. 

 

 

ZEUGMA MOZAİK MÜZESİ

 

Zeugma ülkemizin en meşhur müzelerinden biridir. Adını Gaziantep’in doğusunda Fırat nehri kıyısında yer alan Belkıs şehrinden alır. Şehrin antik dönemdeki adı Zeugma’dır. Müze içerisinde bulunan eserler de bu şehirden çıkarılıp getirilmiştir. Ülkemizde mozaik kültürünün en yaygın olduğu bölge olan güneydoğumuzdaki en meşhur mozaiklerden biri de burada bulunan “Çingene Kızı” mozaiğidir. Teknik olarak cinsiyeti anlaşılabilmiş olmasa da ilk olarak ona verilen bu ismi taşımaya devam etmektedir. Mozaik müzesinin giriş ücreti 40 lira olup müzekart ile ziyaret edilebilmektedir.

 

 

BELKIS (ZEUGMA) ANTİK KENTİ

 

Zeugma Mozaik Müzesinde bulunan eserlerin getirilmiş olduğu bu kentin önemli bir kısmı bara sebebiyle Fırat nehrinin altında kalmış olsa da bazı bölümleri hala suyun kenarındadır. Kent Gaziantep’in Nizip ilçesinin yaklaşık 10 kilometre doğusunda yer almaktadır. Antik kentin birçok noktasında kazı çalışmaları devam etmekte ve her geçen yılda yeni ve kıymetli eserler ortaya çıkarılmaktadır. Üst üste odalı yapılı olan kalıntılar ise orijinal mozaikleri ile birlikte ziyaret edilebilmektedir. Müze giriş ücreti 10 lira olup müzekart ile girilebilmektedir.

 

 

GAZİANTEP’TE NELER YENİR?

 

Gaziantep’e diyet yapanların gelmesini kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Burada günde en az 3 öğün yeniyor ve hepsi de bol kalorili. Gaziantep’ neler yiyeceğinizden önce nasıl yiyeceğinizi bilmeniz gerekiyor. Gaziantep’te yemekler sabah 6 da başlamaktadır. Şehir oldukça erken kalkıp dükkanlarını açma kültürü ile yaşamaya devam etmektedir. Bu sebeple de restoranlar bu saate misafirlerini ağırlamaya hazır olmaktadır. En güzel yemekler de bu saatlerde başlayıp 8-9 gibi sona ermektedir.

 

 

Şehirdeki en klasik başlangıç sabah 6-7 gibi Metanet lokantasında büryan yemektir. Büryan her ne kadar çorba gibi olsa da içerisinde yağ, pirinç ve et oldukça bulunur. Yemekle çorba arasındadır. Sabah çorbasının ardından ise genel olarak katmer yenir. Sabah tatlı ile güne başlamak önemlidir. Sabah saatlerinde başlangıç olarak ciğer de oldukça fazla tüketilmektedir. 

 

 

Öğle yemeği olarak da ciğer, nohut dürüm ya da lahmacun ile yeniliyor. Ciğer genel olarak kale çevresinde muhteşem olsa da şehrin muhtelif yerlerinde de muhteşem ciğerciler bulunuyor. Nohut dürüm de birçok yer bulunabilen bir seçenek. Orijinal usulü maydanozlu, soğanlı, sumaklı ve pul biberli olsa da artık işi ilginçleştirip içine birçok kızartma çeşidi dolduruluyor. Lahmacun ise birçok yerde güzel yapılıyor olsa da kendine has servis usulü ile en popüler nokta şehir merkezindeki meydanda bulunan “Çıtır” lahmacundur.

 

 

Akşam yemekleri için ise en çok tercih edilen yemekler patlıcan kebabı ve Ali Nazik yemeğidir. Akşam yemeğinin üzerine de birçok tatlı çeşidi sizleri karşılıyor bu şehirde. Baklava için denilecek bir şey olmasa da bunlara ek olarak harika künefeler yapılmakta. Antep usulü denilen fıstık ağırlık versiyonlar klasik Hatay künefesinin fantezi versiyonlarıdır. Oldukça güzel ve lezzetli Antep künefelerini de deneyebilirsiniz.

 


 

GAZİANTEP’E NASIL GİDİLİR?

 

Gaziantep ülkemizde en kolay ulaşılabilecek şehirlerden biridir. Oldukça gelişmiş karayolu ağı ve aktif bir havayolu ağı vardır. Çevre iller ve ülkeler ile ticaret bağlantısı oldukça yüksek olan şehirde uçuşlar oldukça fazla olmaktadır. Güneydoğu bölgesine giden birçok otobüs Gaziantep’e de uğramaktadır. Gaziantep otogarı şehrin kuzey kısmından geçen otobana oldukça yakın bir noktadadır. Şehrin havalimanı ise Kilis yolu üzerinde olup şehir merkezine 35 dakika mesafededir. 


Sapanca Bungalov evlerde tatil keyfi için tıklayınız.

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 7937
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.