30.11.2022 14:00:00

Sivas'ta Gezilecek Yerler

Sivas'ta Gezilecek Yerler

İç Anadolu’nun geçmişten günümüze gerek ticaret için gerekse konumu sebebiyle tarihi ve kültürel zenginliklerle dolu yolları olan bir şehirdir, Sivas. Selçuklu eserlerini Türkiye’de Konya’dan sonra en çok görebileceğiniz yerdir aynı zamanda. Dini ilimlere değer veren bu şehir, içinde bulunan birçok medresesi sebebiyle “Medreseler Şehri” olarak anılabilir. Geçmişle bugün arasında tarihi koridor niteliğinde eserlere ve yapıtlara sahip bu şehir hem insanlarıyla hem de coğrafi bereketiyle ilgi çekmektedir. Mimari detaylarla bezenmiş yapıtları, tarihi kokuyu ve kendine has kültürel izleri daha yakından tanımanız için işte Sivas’ta gezebileceğiniz birbirinden güzel yerler:                                     

Divriği Ulu Camii ve Darüşşifası

Divriği Ulu Camii

Dış cephesi sade ve şık olan iki kubbeli türbeye sahip camiinin bitişiğinde bir hastane yer almaktadır. Anadolu’nun geleneksel taş işçiliği örnekleriyle bezenmiş olan bu yapı Türkiye’de ilk olarak 1985 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne giren yapıdır. Kendine has yalın dış cephesine Darüşşifa Taç Kapısı, Camii Kuzey Taç Kapısı, Şah Mahfili Taç Kapısı ve Camii Batı Taç Kapısı eşsiz yapının ihtişamını arttırmaktadır. Sadece mimarı yapısı değil özenerek yapılmış taş işçiliği olan camiinin yanında bulunan Darüşşifa iki katlı, eyvanlı ve avlulu bir hastanedir. Hastalarının su sesleriyle sağlıklarına kavuşmalarını sağlamak gibi hoş tıbbi yöntemlerin kullanıldığı bu Darüşşifa geçmişteki huzurlu ve derin yapısını hala korumaktadır.

Gök Medrese

Gök Medrese

Selçuklu Mimarisi ile İslami Mimarinin harmanlandığı medresenin adı Sivas’ın yerlileri tarafından “Mavi Medrese” ya da “Sahibiye Medresesi” olarak da anılmaktadır. İsmini özellikle kubbelerinin üzerinde yer alan gök mavisi rengindeki çinilerinden alan yapıtın ilk bakışta görenleri etkileyen mermerden taş kapısı bulunmaktadır. Açık avlusu, dört eyvanlı ve iki katlı yapısıyla uzun bir süre dini ilimlerin verilmesine ev sahipliği yapmıştır.

Çifte Minareli Medrese

Medreseler şehri olarak da adlandırabileceğimiz Sivas’ın merkezinde yer alan geçmişle bugün arasında bizlere mimari kimlik taşıyan yapılardan biri de Çifte Minareli Medrese’dir. Taç kapısı üzerinde yer alan bilgilerle 1271 yılında yapıldığı düşünülen medresenin süslemeleri taç kapısı ve iki minaresi ilgi çekmektedir. Minarelerinin bulunduğu kısmın günümüze ulaştığı medreseyi ziyaret ettikten sonra tam karşısında yer alan Şifaiye Medresesi’ne uğramayı unutmayın.

Eğri Köprü

Eğri Köprü

Kızılırmak üzerine kurulmuş olan tarihi bir kemer köprüdür.  Ne zaman yapıldığı hakkında net bilgilerin olmadığı tarihi köprü Selçuklular dönemine dayanmaktadır. “Bağdat Köprüsü” olarak da bilinen yapının Selçuklular döneminde İpekyolu üzerine inşa edilmiştir. Yaklaşık 180 metre uzunluğunda kesme taştan yaptırılan ve 18 kemeri bulunan köprü batı yönünde düz devam ederken orta kısımlarında kuzeye doğru eğik olarak oluşturulmuştur. Eğik olmasıyla ilgili birçok rivayet bulunsa da bu ilginç köprü gizemini saklamaya devam ediyor.

Sivas Atatürk Kongre Müzesi

Kongre Merkezi

Mustafa Kemal Atatürk ve Heyet-i Temsiliye’nin 1919 yılında “Milli Mücadele Karargahı” olarak kullanılan bu müze 1887’de öğretim için açılmış bir liseydi. Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş kararlarının alınması açısından önemli tarihi etkileri bulunmaktadır. Müzede Sivas Kongre’sinin gerçekleştiği salon, merkezi Sivas olan Anadolu Kadınları Müdafa-i Vatan Cemiyet’ne ait belgeler bulunmaktadır. Atatürk’ün o dönemde kaldığı oda özgün haliyle müzede muhafaza edilmektedir.

Sanayi Mektebi Müzesi

Birçok tarihi döneme ev sahipliği yapmış olan Sivas’ın müze severlerin ilgisini çekecek ve yaşayan müze olarak ziyaret edebileceği bir Sanayi Mektebi Müzesi. Osmanlı döneminde eğitim vermek amacıyla açılan medrese Sivas’ın tarihi ve kültürel değerlerini gözler önüne seriyor. Yaşayan Müze olarak düzenlenen yapıda Sanayi mektebi Odası, Cezaevi Odası, Sivası’ın tarihi ve kültürel özelliklerini barındıran Sivas’a Özgü Eşya ve Eserler Salonu gibi birçok bölümü bulunmaktadır. Tüm bu güzelliklerinin yanı sıra müzede geleneksel el sanatlarına yönelik bakır işlemeciliği, ahşap atölyesi gibi çok sayıda atölyelerde düzenlenmektedir.

Aşık Veysel Müzesi

Aşık Veysel

Sivas’ın Sivrialan köyünün yerlisi ve Halk Ozanı olan Aşık Veysel Şatıroğlu’nun evi Kültür Bakanlığı tarafından kamulaştırılmış ve müzeye çevrilmiştir. Aşık Veysel’in kişisel eşyalarının ve yayınlanan eserleri, fotoğrafları yer almaktadır. Müzede Aşık Veysel’in hayatını konu alan ve daha önce yayınlanmamış ozana ait görüntü ve ses kayıtlarının yer aldığı “Aşık Veysel Belgeseli” ziyaretçiler tarafından izlenebiliyor.  Belgeselin İngilizce altyazısı ve işaret dilli seçenekleri mevcut. Değerli ozanın sevenlerinin ilgisini çekebilecek ve hoş dakikalar geçirebileceği müzeyi seveceğinizden eminiz

Tödürge Gölü

Tödürge

Sivas'ın Zara ilçesine 26 kilometre mesafede bulunan Tödürge Gölü hem buranın çevresi hem de bölge sakinleri tarafından sıklıkla ziyaret edilmektedir. Kayıkla gezintilerin, çevresinde yürüyüşlerin yapıldığı bu göl çevresinde dinlenme tesisi de bulunmaktadır. Gölün yüzölçümü yaklaşık olarak 5 kilometrekare civarında olup, deniz seviyesinden yüksekliği 1295 metredir. Aynı zamanda Tödürge Gölü Sivas'ın en büyük gölüdür ve içinde iki ada bulunmaktadır.

Hafik Gölü

Hafik Göl

Sivas Merkezine 40, Hafik ilçe merkezine ise 3 kilomletre uzaklıkta yer alan Hafik Gölü doğal güzelliği ile  görenleri büyülemektedir. Karstik Göl özelliğine sahip Hafil Gölü'nde balıkçılık ve su sporları faaliyetleri de icra edilebilmektedir. Tarihsel olarak bu gölle ilgili bazı önemli ayrıntılar da bulunmaktadır. Hafik gölünde yapılan arkeolojik araştırmalar sonucu Antik çağlarda dünyada nadir görülen su üzerinde yerleşmenin bu bölgede kurulduğu tespit edilmiştir. Gölün içerisinde bulunan Pılır Höyüğü bahse konu geçen bu yerleşimin açık ispatıdır.

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 2985
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.