4.03.2022 10:15:00

Tokat - Perşembe Yaylası

Perşembe Yaylası

PERŞEMBE YAYLASI

 

Ülkemizin dünya çapında tanınan yaylaları arasına Ordu’dan bir giriş oldu. Rize yaylaları kadar meşhurlaşan Perşembe Yaylası her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlamaya devam ediyor. Yılın her dönemi ayrı güzel olan yayla menderesleri ile meşhur. Nehrin uzun yıllar içerisinde yavaşlayıp kıvrılarak aşındırması ile oluşan bu coğrafi şekiller oldukça nadir rastlanan bir oluşum şekli. Menderesleri keşfe çıkalım…

 

 

PERŞEMBE YAYLASI NASIL BİR YER?

 

Ordu’nun Doğu Anadolu’ya bakan yamaçlarını üzerinde oluşmuş olan Perşembe Yaylası rakım olarak 1500 metrede bulunuyor. Yaz dönemi dahi serin olan yayla yıl boyunca aktif bir şekilde yaşam alanı olarak da kullanılabiliyor. Yaylanın ortasından akan Gökçebey deresi çevresinde bir göl, bir şelale, menderes seyir alanı, köy merkezi bulunuyor. Oldukça geniş bir alana yayılmış olan yaylada aşağı yukarı 10 kilometrekare alanda dolaşıyorsunuz.

 

 

PERŞEMBE YAYLASINDA GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER

 

MENDERESLER

 

Menderesleri yürüyerek yakında veya aracınızla seyir terasından görebiliyorsunuz. Şehir merkezinden aşağı doğru devam ettiğinizde karşınıza çıkan göletten devam ettikten sonra yaklaşık 15 dakika yürüme ile mendereslerin yanına ulaşabiliyorsunuz. Bunlara ek olarak bölgeyi yukarıdan daha iyi bir açıyla görmek isterseniz şehir merkezinin aşağısından sağa dönüp tepeyi aşan yolu takip ettiğinizde 4 kilometre sonra seyir tepesine ulaşmış oluyorsunuz. Bu noktadan drone ile görür gibi alanı görebilirsiniz. Menderesler için en iyi ziyaret zamanı ise ilkbahar aylarıdır.

 

 

AYBASTI ÇİSELİ ŞELALESİ

 

Ordu’da iki tane Çiseli Şelalesi bulunuyor. Bunları birbirinden ayırmak için bölgenin adı olan Aybastı adını eklemişler. Şelale şehir merkezinden mendereslerin sol tarafına giden yol üzerinden 5 kilometre aşağıda bulunuyor. Yolun asfalt olmaması ve dar olması sebebiyle şelale alanına gitmek yaklaşık olarak 15 dakika sürüyor. Yayla merkezinden yürüme olarak bölgeye gidecekseniz de yaklaşık olarak 1.5 saat sürüyor. 

 

 

Şelalenin bulunduğu bölgeye ulaştıktan sonra dik bir tepeden aşağı doğru inen aşınmış patikayı takip etmeniz gerekiyor. Doğal aşındırma ile yaptığımız iniş dışında bir yol açılmamış durumda. Genel olarak bu aşınma sebebiyle bastığınız yer kayabildiği için oldukça yavaş inmenizde fayda var. Şelalenin bulunduğu bölgeye indikten sonra yosunlu duvardan dökülen suyu görebiliyorsunuz. Şelalenin dökülme yüksekliği yaklaşık 10 metredir. Şelale alanında herhangi bir imkan bulunmuyor olsa da tatlı bir suyu olan çeşme bulunuyor. Çeşme dediğime bakmayın borudan akıyor su ama lezzetli. 

 

EMİR KÜMBET VE ŞEHİTLİK

Anadolu’nun Türkleşme sürecinde Malazgirt zaferinden yaklaşık 35 yıl sonra bu bölgede Trabzon Rum Devletine karşı Danişment Gazi burada büyük bir savaş veriyor. Bölgedeki ordu komutanı Emir Kümbet ve 6000 askeri burada şehit düşüyor. Onların anısına bu bölgede yapılan türbe ve şehitlik bölgenin önemli ziyaret noktalarından biri olmuş.

 

 

PERŞEMBE YAYLASINDAKİ İMKANLAR

 

Perşembe Yaylası, oldukça gelişmiş bir yayla. Bu yaylada yıl boyunca kalıcı olarak yaşayanlar bulunuyor. Yayla içerisinde yerel halkın açtığı fırın, kasap, market, kafe ve hatta süpermarket bile bulunuyor. Yayla içerisinde mesire alanları, gölet çevresinde yürüyüş parkurları, cami ve perşembe günleri kurulan bir de pazar bulunuyor.

 

 

Yayla içerisinde ulaşım ne yazık ki olmasa da Ordu’dan bu bölgeye ulaşım bulunuyor. Şehir merkezinden Aybastı araçları ile yaylaya kolayca ulaşabiliyorsunuz. Yayla içerisindeki gezilerinizi ise yapabileceğiniz taksi imkanı da bulunuyor. Yayladaki konaklama için de birçok aleternatif bulunuyor. Bölgede çoğunlukla eski evlerin dönüştürülmesi ile yapılmış olan butik konak oteller bulunuyor. Bunlara ek olarak pansiyon, karavan kamping ve kampingler bulabiliyorsunuz. 

 




 

Yorum Yap
Ad Soyad
E-Posta
Telefon
Mesaj
Doğrulama kodu : 9958
WhatsApp Destek! whatsapp
Lütfen İletişime Geçmek İstediğiniz Müşteri Temsilcisini Seçiniz

Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır. Detaylı bilgi için çerez politikaları ve kişisel verilerin korunması hakkında açıklama metnini inceleyebilirsiniz.